Nazmi Kahraman

Asrın kazası olarak tanımlanan Titanik kazasından kurtulanlar arasında Doğu'dan giden biri olduğunu biliyor musunuz?

"Asla batmayacağı" iddia edilen lüks yolcu gemisi Titanik, 10 Nisan 1912'de 2 bin 224 yolcu ve mürettebat ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri New York kentine gitmek üzere İngiltere'nin Southampton kentinden yola çıktı.

Gemi, 15 Nisan 1912'de bir buz dağına çarptıktan sonra Kuzey Atlantik'in sularına gömüldü.

Diyarbakır'da tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı Diyarbakır'da tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı

Kazada 1514 kişi yaşamını yitirdi, bunlardan bazıları buz gibi soğuk sularda donarak can verdi. Birkaç saat sonra kaza yerine ulaşan Carpathia gemisi 710 kişiyi sağ olarak kurtardı.

Sağ olarak kurtarılan yolcuların arasında 20 yaşkarında bir Bingöllü de vardı.

TİTANİK YOLCUSU BİNGÖLLÜNÜN İLGİNÇ HİKAYESİ

Bundan 112 yıl önce meydana gelen kazadan kurtulan 710 kişi arasında Bingöllü Ermeni Neshan Krekorian da bulunuyordu.

Titanik’te yolculuk yaptığı zaman henüz 20'li yaşlarında olan Krekorian, yeni bir hayata başlamak amacıyla Kanada'ya yerleşti.  

Bingöllü Neshan Krekorian'ın Kanada’ya yerleşmeye çalışırken Titanik faciası ile ilgili yaşananları anlatan Kanada'da yaşayan torunu Van Solomonian, dedesinin  20'li yaşlarının başında kaçarak, İngiltere’ye geçtiğini, Oradan Kanada’ya ulaşmak için Titanik’ten üçüncü sınıf bir bilet satın aldığını söyledi.

Büyükbabasının 4 arkadaşıyla birlikte Bingöl'ün Kığı ilçesinden gittiklerini ve tamamen şans eseri olarak Titanik’e binmeyi başardığını ifade eden torun, dedesinin daha sonra Kanada'ya yerleşerek yeni bir hayat kurduğunu ve kardeşlerini yanına aldığını söyledi.

Editör: EYYUP KAÇAR