Türkiye'de ve dünya, 2023 yılında insanların hafızasına kazınan acı olaylara sahne oldu.

Yeni yıla sayılı günlerin kaldığı bu günlerde dünya yepyeni bir yıla hazırlanırken, 2023 yılında yaşananlar ve gündemde uzun süre yer alan olayları derledik. 

İnsanların hafızalarında derin izler bırakan ve yürek sızlatan Türkiye ve dünyada yaşanan olaylar şöyle:

5 Şubat - Diyarbakır'dan Muğla'ya giden bir yolcu otobüsünün Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesi yakınlarda devrilerek kaza yaptı. Kazada, 8 kişi öldü.

ASRIN FELAKETİ

Şubat ayında ''asrın felaketi'' olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli 11 ilde deprem meydana geldi.

Singapur'da F-16  düştü Singapur'da F-16  düştü

Türkiye, 6 Şubat'ta "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı.

Yaklaşık 15 milyon kişinin yaşadığı Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ'da etkili olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde yaşanan depremlerde 50 bin 783 kişi hayatını kaybetti. Depremin yaşandığı illerde OHAL ilan edildi.

Türkiye'nin uluslararası yardımı da içeren 4. seviye alarm verdiği deprem sonrası 70'e yakın ülke arama kurtarma ekiplerini bölgeye gönderdi, depremzedelere yardımda bulundu. Ülke genelinde 7 gün süreyle milli yas ilan edildi.

Yaşanan bu felaketten iki hafta sonra 20 Şubat saat 20.04'te Hatay'ın Defne ilçesinde 6.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 3 dakika sonra 20.07'de Hatay'ın Samandağ ilçesinde 5.8 şiddetinde bir artçı deprem oldu. 27 Şubat da Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremde 1 kişi öldü, 110 kişi yaralandı. AFAD 29 binanın yıkıldığını bildirdi.

ŞANLIURFA VE ADIYAMAN'DA SEL FELAKETİ

15 Mart - 2023 Adıyaman ve Şanlıurfa'da sel felaketi oldu. Sel felaketinde Şanlıurfa'da 17, Adıyaman'da 4, toplamda 21 kişi yaşamını yitirdi.

22 Ağustos - Çanakkale'de başlayan bir orman yangını rüzgarla birlikte büyüdü. Çan-Çanakkale yolu trafiğe kapatıldı. 9 yerleşim yeri tahliye edildi. Şehir merkezine yaklaşan yangın sebebiyle Çanakkale Boğazı trafiğe kapatıldı.

DÜNYADA YAŞANAN OLAYLAR

2023 yılında bir bir başka deprem felaketi de Afganistan'da meydana geldi. 7 Ekim ayında 6.3 ve 6.2 büyüklüğünde yıkıcı iki deprem meydana geldi. Birçok ülkenin yardım gönderdiği ülkede, 3 binden fazla kişi hayatını kaybettti. 

Fas'ın Marakeş bölgesi'nde de 8 Eylül'de Marakeş merkezli 6.8 şiddetinde deprem oldu. Depremde yaklaşık 3 bin kişi öldü, 5 bin 600'den fazla kişi yaralandı.

Bir diğer afet ise 10 eylül'de Libya'da yaşandı. Libya'da yaşanan sel felaketinde 11 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti.

İSRAİL-HAMAS SAVASI

Hamas'ın askeri kanadı İsrail'e karşı 7 Ekim'de Aksa Tufanı operasyonu başlattıkları duyurarak gece boyunca 5 bin roket fırlattıklarını açıkladı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise gece boyunca devam eden roket saldırısı sonrasında sabah saatlerinde 'savaş durumu alarmı' ilan etti. 

Halen decvam eden savaşta, binlerce kişi öldü, binlerce kişi de yaralandı.

Dünyanın çeşitli bölgelerinde 2023 yılında birçok doğal afet yaşandı. 2023 yılı  orman yangınları, sel felaketleri ve heyelanlarla akıllarda kaldı.

(haber Merkezi)

Editör: EYYUP KAÇAR