Nazmi Kahraman

Yaklaşık 144 yıl önce İnsanlar ilk başlarda giysilerini düzleştirmek için ütü yerine, ısıtılmış ağır taşlar ve demir borular kullanırlardı. 

Yaklaşık 144 yıl önce insanlar, giysilerini düzleştirmek için ısıtılmış ağır taşlar kullanıyorlardı. Daha sonra saplı düz demir plakalar ateşte ısıtılarak, elbiseleri düzeltmeye çalıştılar. Bu yöntemle ısının uzun sürememesi üzerine, oldukça ağır olan bu demir plakaları oyarak içlerini kömür közüyle doldurdular. Kor halindeki kömürün ısıttığı demir plakalarla elbiseleri düzeltiyorlardı.

Ütü

Amerikalı Henry Seely tarafından 1882 yılında icat edilen hafif, elektrikli ütü, İki çubuk karbon arasında kurduğu kablolu elektrik köprüsüyle demirin ısınmasını sağladı. Bu tarihten sonra hafif ütü imalatına başlandı ve dünya geneline yayılmaya başlandı.

İsveçli gezgin 8 Nisan’da Irak’tan yola çıktı, 1 ay sonra Diyarbakır’a vardı İsveçli gezgin 8 Nisan’da Irak’tan yola çıktı, 1 ay sonra Diyarbakır’a vardı

Ütüleme, ayrıca elbise parazitlerini öldürerek hijyen sağlama operasyonunda kullanıldı. O dönemlerde Afirakada yaygın olan Tumbu fly'ın (bir sinek türü)'ne karşı hijyeni sağlamak için de kullanılıyordu.

KAYNAK. VİKİPEDİA

Editör: Nazmi Kahraman