Yola çıktı, Diyarbakır'da 21 kat artacak Yola çıktı, Diyarbakır'da 21 kat artacak

Diyarbakır’da ekonomik kriz ve depremin yaralarını sarmaya çalışan esnaf, bir de Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün yaptığı fahiş kira zammıyla karşı karşıya kaldı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü, kiraya verdiği gayrimenkullerin kira bedellerini yüzde 500 ile yüzde 800 arasında artırdı. Bu uygulama, esnafın tepkisine neden oldu.

ESNAFIN İSYANI MECLİS’E YANSIDI

Diyarbakır Milletvekili Av. Dr. M. Sezgin Tanrıkulu, konuyu Meclis’e taşıdı. Tanrıkulu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Tanrıkulu, önergesinde, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün esnafa uyguladığı yüzde 800’lere varan zam oranının gerekçesini, hukuki dayanağını ve ayrımcılık olup olmadığını sordu.

6 Şubat tarihli depremlerden etkilenen 11 ilden biri olan Diyarbakır'da, esnaf ve yurttaşların şimdi de yapılan kira artışları ile mağdur edildiğini kaydeden CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, soru önergesi şöyle:

“Türkiye’de her geçen gün etkileri daha da artan ekonomik kriz, barınma krizini beraberinde getirirken, vatandaşlarımız güçlükle ödeyebildiği kiralara yapılan fahiş zamlar ile çaresiz durumda bırakılmıştır.

Kira zamlarında yüzde uygulamasının etkisizliği Vakıflar Diyarbakır Bölge Müdürlüğüne tarafından kiraya verilen gayrimenkullere yapılan kira artış kararı ile bir kez görünür olmuştur. 6 Şubat Depreminden etkilenen 11 ilden biri olan Diyarbakır'da esnaf ve vatandaşlar şimdi de yapılan kira artışları ile mağdur edilmektedir.

1) 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla Vakıflar Diyarbakır Bölge Müdürlüğü tarafından kiraya verilen gayrimenkullerin sayısı kaçtır?

2) Raiç bedeli adı altında kiralarda yasal sınırlar dışında yüzde 500- yüzde 800 artış yapılmasının gerekçesi nedir?

3) Diyarbakır İli 6 Şubat 2023 depreminden etkilenen 11 ilden biri olup, bütün esnafın mağdur olduğu bir dönemde TÜİK'in ilan ettiği Tefe -Tüfe oranların yaklaşık 10-15 katı üzerinde artış talebinin olması Diyarbakır Esnafını mağdur etmek ve ayrımcılık değil midir?

4) Vakıflar Diyarbakır Bölge Müdürlüğünün Diyarbakır Esnafına yaşattığı bu hukuk dışı tedbirlerden Bakanlığınızın bilgisi var mıdır?

5) Hukuk dışı talepler esnafları zor durumda bırakmış olup, hukuk dışı uygulamalarda bulunan Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü hakkında idari işlem yapılacak mıdır?”

KİRA SORUNUNU ACİL ÇÖZÜLMELİ

Depremden en çok etkilen iller arasında olan Diyarbakır’da bu kira sorunun acil çözülmesini dile getirdi.

Tanrıkulu, Kira artış oranlarının enflasyona göre olması gerektiğinin altını çizdi.

Esnafın zor durumda kaldığına dikkat çeken Tanrıkulu Artış oranlarının TÜİK’in artış oranlarını yüzde 60’larda olduğunu ancak yapılan kira artışlarının yüzde 800’ü aştığını söyleyen Tanrıkulu Kültür Turizm Bakanlığının bu sorunu acil çözmesi için çağrıda bulundu.

Editör: Ayşegül Yaşar