Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl mart ayında yapılan yaz saati uygulaması, nörolog ve uyku uzmanları tarafından şiddetle eleştiriliyor. 

Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi'nin uyku bölümü yönetici, nöroloji ve pediatri profesörleri, bu uygulamanın ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu savunarak dava açtı.

''KALP KRİZİ VE CİDDİ SAĞLIK SORUNU YARATIYOR''

Uzmanlar, mart ayındaki saat değişikliğinin kalp krizlerinde artışa, gençlerde uyku yoksunluğuna ve diğer ciddi sağlık etkilerine neden olduğunu ileri sürüyuor.

Yaz saati uygulamasının özellikle gençler üzerindeki etkilerinin, uyku düzenini bozarak ve melatonin hormonunun salınmasını geciktirerek uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade eden uzmanlar, özellikle yaz saati uygulaması sırasında akşamın ilerleyen saatlerinde maruz kalınan uzun ışık süresinin, uykusuzluğa ve genel olarak daha az uykuya neden olduğunu vurguladı.

Uzmanlar, ergenlerin doğal uyku sinyallerindeki gecikme nedeniyle bu etkilerin gençler üzerinde daha belirgin olduğuna dikkati çekti.

Gazze'de can kaybı 34 bin 844'e yükseldi Gazze'de can kaybı 34 bin 844'e yükseldi

Amerikan Tabipler Birliği ve Uyku Araştırmaları Topluluğu da bu yönde çağrılarda bulunarak, kalıcı standart saatin enerji tasarrufu, sağlık ve üretkenlik açısından daha olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyor.

Bu gelişmeler ışığında, Amerikan halkının saat değişiklikleri konusundaki görüşleri bölünmüş durumda. Ancak uzmanlar, sağlık risklerini azaltmak ve biyolojik ritimlerle uyumlu bir düzen sağlamak adına kalıcı standart saatin benimsenmesi gerektiğini savunuyor.

İLK UYGULAMA 300 YIL ÖNCE BAŞLADI

Günışığından daha çok faydalanmak için ortaya çıkan yaz/kış saati uygulaması fikri 1700'lü yıllara dayanıyor.

Benjamin Franklin, Amerika Birleşik Devletleri'nden Fransa'ya elçi olarak yollandığı sırada, Paris halkının mum israfını önlemesi ve gün ışığından daha çok yararlanması için The Journal of Paris adlı gazetede imzasız bir mektup yayımladı.

TÜRKİYE'DEKİ UYGULAMA

Türkiye'deki yaz saayi uygulaması yaklaşık 8 yıl önce kaldırıldı.

Türkiye'de 08/09/2016 tarihli 29825 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 07/09/2016 tarihli 2016/9154 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesine göre yaz saati kalıcı hale getirildi. BU kararla 2016 yılı sonu itibarıyla uygulama son buldu.

Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR