Diyarbakır Surları, 100'ün üzerinde burcu, 1950'lere kadar kapanan dört kapısı ve 5.5 kilometre uzunluğuyla dünyada eşi benzeri olmayan bir yapı.

Diyarbakır'daki rüşvet davasında tahliye çıktı Diyarbakır'daki rüşvet davasında tahliye çıktı

Ancak aradan geçen zaman ve günün ihtiyaçlarına karşılık atılan adımlar, tarihi Sur İlçesi'nin Kalkan Balığı'nı andıran yapısını da değiştiridi. Yıllar içerisinde yapılan yüksek binalar, eski Diyarbakır'daki çok katlı bina sayısının artması, surların görünürlüğünü de ortadan kaldırdı. 

Eski Diyarbakır Kaleiçi

Diyarbakır'a ait eski fotoğrafları yayımlayarak bir anlamda kentlilere nostalji yaşatan Antoloji Diyarbakır sayfası, sosyal medya hesabından Avukat Halit Ötük'ü kaynak göstererek, eski bir fotoğraf yayımladı ve bu konuya vurgu yaptı. 

"Sur içi ve İçkale" başlığıyla yapılan paylaşımda şöyle denildi:

Eski Diyarbakır Kaleiçi 1

“Diyarbakırın bu semtinde yüksek binalara izin verilmeseydi Diyarbakır Kalesi her yerden görülecekti. Esasen Sur içinde her yerde olan yapılaşma Tarihi bir kente yapılan en büyük kötülüktür.” 

Kim bilir Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yeralan tarihi Sur İlçesi, gün olur geçmişte çekilen bu fotoğraftaki haline döner ve Diyarbakır Kalesi Suriçin'den bakılan her yerde görünür.

Whatsapp Image 2024 03 12 At 10.18.11

Editör: HABER MERKEZİ