Özgür Ayaydın

ÇERMİK- Yeşil Sol Parti Mardin Milletvekili George Aslan, giderek artan bireysel silahlanma265b02cf-536d-41b0-8c7c-d41e9befbbd4 ile ilgili TBMM Başkanlığına Araştırma Komisyonu kurulması teklifi verdi. Araştırma önergesinde, Umut Vakfı verilerine göre, 7 ayda Türkiye’de yaşanan 1938 silahlı şiddet olayında 1200 kişinin öldüğü hatırlatıldı.  

“Bireysel silahlanma toplumun güvenliğini tehdit ediyor”

Mardin Milletvekili George Aslan verdiği Araştırma önergesinin gerekçesinde, Türkiye’de bireysel silahlanmanın toplumun güvenliğini her geçen gün daha da tehdit eder hale geldiğini belirtti. Ruhsatsız silahlanmaya yönelik denetimsizlik ve bunun sonucu olarak işlenen suçlara karşı cezasızlık politikasının bireysel silahlanmanın ve bu yolla işlenen suçların her geçen gün daha da artmasına sebep olduğu belirtilen araştırma önergesi teklifinde şöyle denildi:

Dolandırıcıların kargo tuzağına düşmeyin! Dolandırıcıların kargo tuzağına düşmeyin!

“Bireysel silahlanma, özellikle kadınlara şiddeti artırıyor”

“Kadın cinayetlerinin çoğunun ateşli silahlarla işlendiği göz önüne alındığında bireysel silahlanma özellikle de kadınların can güvenliğini tehlikeye atmakta ve kadına yönelik erkek şiddetini derinleştirmektedir. Umut Vakfı’nın verilerine göre 2023'ün ilk 7 aylık döneminde Türkiye genelinde 1938 silahlı şiddet olayı basına yansımış ve bu olaylarda 1200 kişi hayatını kaybederken, 1960 kişi de yaralanmıştır. Söz konusu silahlı şiddet olaylarında 1653 silah kullanılmıştır. Bunların 397'sinde uzun namlulu silah dahil tüfek, 1187'sinde tabanca, 60'ında beylik silahları, 285'inde ise çoğunluğu bıçak olmak üzere kesici aletlerle gerçekleştirilmiştir”

Araştırma önergesinin gerekçesinde, Jandarma Genel Komutanlığı’nın verilerine de yer verilerek, “Bu verilere göre, 2018-2021 yılları arasında silah bulundurma ruhsatı yüzde 100’ün üzerinde artmıştır.  2018’de 7 bin 630 olan silah bulundurma ruhsatı alan kişi sayısı, 2021 yılında 16 bin 569 olmuştur. 2018’de 3 bin 41 kişi taşıma ruhsatı alırken bu sayı 2021’de 9 bin 870’e çıkmıştır” denildi. 

Gerekçenin sonunda, “Toplumun can güvenliğinin sağlanması için bir an önce silah kullanımını ortadan kaldıracak ya da en aza indirecek tedbirler alınmalı, bireysel silahsızlanma için eğitim programları ve stratejiler geliştirilmeli ve ruhsatlı ya da ruhsatsız silah edinmeyi zorlaştıracak düzenlemeler getirilmelidir. Bu nedenle artan bireysel silahlanmaya bağlı olarak yaşanan silahlı şiddet olaylarının önlenmesi ve bireysel silahlanmaya karşı önleyici tedbirler alınması amacıyla bir araştırma komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederim” denildi.