Özgür Ayaydın

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’de uzun süredir tartışma konusu olan Suriye’li sığınmacıların geri gönderilmesi ile ilgili önemli karar verdi. 

i-44

Tahir Elçi Vakfının internet sitesinde yer alan AİHM kararı, Suriyeli sığınmacılara "geçici koruma" statüsü verilirken, geri gönderilmeleri durumunda belli risklere maruz kalabilecekleri öngörüsünden hareket ediliyor. Karara göre, o riskler ortadan kalkmadan herhangi bir sığınmacının geri gönderilmesi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini ihlali anlamına geliyor. 

Kişi gönderildiği yerde herhangi bir kötü muameleye uğrama riski altında ise 3. maddenin ihlali söz konusu olurken, aynı şekilde kişinin geri gönderilme durumunda itiraz haklarını etkili bir biçimde kullanılabilmesi gerekiyor. 

syrian-refugees-turkey-border

Sığınmacının "gönüllü olarak" geri gönderilmesi için imzaladığı formların gerçek iradesini yansıtması gerektiği belirtilen kararda, Suriye’li başvurucuya 9750 Avro tazminat ödenmesi kararlaştırıldı. 

BAŞVURUCU’NUN HİKAYESİ 

Suriye uyruklu olan Muhammad Fawzi Akkad, 1997 doğumlu olup Suriye’deki iç savaş nedeniyle ülkesini terk etmesinin ardından ailesiyle birlikte 2014 yılında Türkiye’ye geldi. İstanbul’a taşınmadan önce bir yıl boyunca Gaziantep mülteci kampında kalan ve kendisine “geçici koruma” statüsü ve yabancı kimlik kartı verilen Akkad’ın babası 15 Ağustos 2015 tarihinde Almanya’ya seyahat ederek kendisine mülteci statüsü verildi. 

SINIRDA YAKALANIP SURİYE’YE İADE EDİLDİ

Akkad’ın diğer aile fertleri, 2017 yılında aile birleşmesi vizesi alarak babanın yanına giderken, Akkad, o zaman rüşt yaşına ulaşmış olmasına rağmen diğer aile fertlerine katılmak için kendisine izin verilmedi. 29 Haziran 2018 tarihinde Yunanistan’a girmeye çalışırken, Türkiye ve Yunanistan arasında sınır çizgisini oluşturan Meriç nehrinde jandarma tarafından yakalanan Akkad, 21 Haziran 2018 tarihinde Reyhanlı/Babül Hava sınır kapısından geçirerek Suriye’ye götürüldü. 

suriyeli-gocmen

TEKRAR TÜRKYE’YE GELİP ALMANYA’YA SIĞINDI

Suriye sınırını geçer geçmez iki silahlı El Nusra (El Nusra cephesi) militanı tarafından derdest edildiğini, muhtemelen Halep’te, bir binaya götürüldüğünü ve orada sorgulandığını öne süren Akkad, daha sonra, Halep’i terk etmemek koşuluyla serbest bırakıldı. 15 Temmuz 2018’de yeniden Türkiye’ye gelen Akkad, buradan, sığınma başvurusunda bulunduğu Almanya’ya gitti. 

Diyarbakır ve Siirt'te avukatlara yönelik saldırılar protesto edildi Diyarbakır ve Siirt'te avukatlara yönelik saldırılar protesto edildi

Akkad, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne 21 Aralık 2018 tarihinde başvuru yaptı.