Türkiye’nin uzaydaki gururu Alper Gezeravcı’nın uzaya gidişi, beklenmedik bir şekilde ertelendi. SpaceX, sosyal medya hesabı X’ten yaptığı açıklamada, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) bugün gerçekleştirilmesi planlanan Ax-3 misyonunun ertelendiğini duyurdu. Bu haber, Türkiye’de büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Peki, Alper Gezeravcı uzaya ne zaman gidecek? Uzay yolculuğu neden ertelendi? İşte, konuya dair son gelişmeler…

ALPER GEZERAVCI UZAYA NE ZAMAN GİDECEK?

SpaceX, Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın da üyesi olduğu Ax-3 misyonunun (ABD yerel saatiyle) 18 Ocak’a ertelendiğini açıkladı. Buna göre, Alper Gezeravcı’nın uzaya gidişi, 19 Ocak 2024 Türkiye saatiyle 00.49’da gerçekleşecek. Uzay yolculuğu, NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılacak. Alper Gezeravcı, 14 gün boyunca ISS’de 13 bilimsel deney yapacak. Alper Gezeravcı’nın uzaya gidişi, Türkiye’nin Milli Uzay Programı’nın ilk insanlı uzay misyonu hedefini gerçekleştirecek.

Havalandırma tüneli kazılırken bulundu Havalandırma tüneli kazılırken bulundu

UZAY YOLCULUĞU NEDEN ERTELENDİ?

SpaceX, uzay yolculuğunun ertelenmesinin nedenini açıklamadı. Ancak bazı kaynaklara göre, erteleme, Dragon uzay aracının yeryüzüne iniş sırasında açtığı paraşütlerde yaşanan bir problem nedeniyle yaşandı.

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI KONUŞTU

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk insanlı uzay yolculuğunun ertelendiğini duyurdu. Bakan Kacır, sosyal medya platformu X’ten yaptığı paylaşımda, “İlk astronotumuz Alper Gezeravcı’nın da yer alacağı fırlatma ertelendi. Hedeflenen fırlatma zamanı, 19 Ocak 2024 Türkiye saatiyle 00.49. Bu sürede fırlatma öncesi teknik kontrollerin tamamlanması planlanıyor. Astronotumuz Gezeravcı’nın bu tarihi misyonu başarıyla gerçekleştirmesi için heyecanla beklemeye devam edeceğiz.” dedi. 

Editör: Ayşegül Yaşar