Destekleme ücretleri besicilerin hesabına yattı Destekleme ücretleri besicilerin hesabına yattı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı enflasyon verilerini 3 Ocak 2024 Çarşamba günü saat 10.00'da kamuoyuna duyuracak. Aralık ayı enflasyon verileri, 6 aylık enflasyon farkını ortaya çıkaracak. Bu fark, memur ve emekli zamlarına yansıyacak. 

MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI ENFLASYON FARKINA GÖRE BELİRLENECEK

Memur ve emekli zamları, 6 aylık enflasyon farkına göre belirlenecek. 2024 yılı için memur ve emekli zammı, yüzde 5+5 olarak belirlenmişti. Ancak 6 aylık enflasyon farkı, bu oranın üzerinde çıkarsa, fark memur ve emekli maaşlarına yansıtılacak.

Aralık ayında enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 61,98 olan yıllık enflasyonun yüzde 65,19'a çıkacağı hesaplanıyor. Bu durumda, 6 aylık enflasyon farkı yüzde 38 olacak. Bu fark, memur ve emekli zamlarına eklenecek. Böylece, memur ve emekli zammı yüzde 43 olacak. Bu zamla birlikte, en düşük memur ve emekli maaşı 7 bin 500 TL'den 10 bin 350 TL'ye yükselecek.

ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜKSEK SEYREDİYOR

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne göre, ekonomistler aralık ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3,19 artacağını tahmin ediyor. Ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 42,39 olarak belirlendi.

Enflasyon beklentisi, yüksek gıda fiyatları, enerji maliyetleri, kur etkisi, talep baskısı ve maaş zamları gibi faktörlerden etkileniyor.

Editör: Ayşegül Yaşar