Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, kasımda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 3,28 artarken, yıllık bazda yüzde 61,98 oldu. Bu rakam, kira artışlarını da etkileyen önemli bir gösterge.

KİRA ARTIŞ ORANI NASIL HESAPLANIYOR?

Normal şartlarda kira artış oranı, TÜFE’nin 12 aylık ortalaması baz alınarak belirleniyor. Ancak hükümet, kira zamlarını sınırlandırmak için bir düzenleme yaptı. Buna göre, yeni yılla beraber kirada yüzde 25 zam sınırlandırması 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek.

Bu durumda, kontrat süresi dolan konut kiracıları, TÜFE rakamlarına kayıtsız kalarak ev sahiplerine yüzde 25 zam yapacak. Yani, kira artış oranı yüzde 25’i geçemeyecek. Bu sınır, sadece konut kiraları için geçerli olacak. İş yeri kiraları için böyle bir sınır bulunmuyor.

ARALIK AYINDA KİRA ZAMMI NE KADAR?

Aralık ayında kira zammı, kasım ayı enflasyon verilerine göre belirlenecek. Buna göre, temmuz, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarını kapsayan 5 aylık dönemdeki enflasyon yüzde 33,65 olarak gerçekleşti. Bu oran, kira artış oranının tavanını belirliyor.

Ancak, hükümetin getirdiği yüzde 25’lik zam sınırı nedeniyle, konut kiracıları bu oranı uygulayamayacak. Konut kiracıları, kira zammını yüzde 25 ile sınırlı tutacak. Örneğin, 1000 TL kira ödeyen bir konut kiracısı, aralık ayında kirasını en fazla 1250 TL’ye çıkarabilecek.

“Türkiye, gelir eşitsizliği sıralamasında dördüncü” “Türkiye, gelir eşitsizliği sıralamasında dördüncü”

İş yeri kiracıları ise, yüzde 33,65’lik oranı uygulayabilecek. Yani, 1000 TL kira ödeyen bir iş yeri kiracısı, aralık ayında kirasını 1336,5 TL’ye çıkarabilecek.

Editör: Ayşegül Yaşar