Asgari ücret, Türkiye’de çalışan milyonlarca insanın hayatını doğrudan etkileyen bir konu. Asgari ücretin ne kadar olacağına ise Asgari Ücret Tespit Komisyonu karar veriyor. Komisyon, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşuyor. Komisyonun kararı, yasal olarak bağlayıcı nitelikte.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU NASIL ÇALIŞIYOR?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yasa gereği her yıl aralık ayında dört kez toplanıyor. Toplantıların ilki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda, ikincisi Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nda (TİSK), üçüncüsü Türk-İş’te, dördüncüsü ise tekrar Bakanlık’ta yapılıyor.

Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor.

Oyların eşitliği halinde Komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantı tarihini açıkladı. Buna göre; Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret için ilk toplantıyı 11 Aralık’ta yapacak.

Komisyonun diğer toplantı tarihleri ise henüz belli değil. Ancak, geçmiş yıllarda olduğu gibi, aralık ayının son haftasında son toplantının yapılması ve yeni asgari ücretin açıklanması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET ŞU ANDA NE KADAR?

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.Asgari ücret, her yıl enflasyon oranına göre artırılıyor.

Asgari ücretli çalışanlar, 2024 yılında ne kadar zam alacaklarını merakla bekliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun kararı, hem işçilerin hem de işverenlerin maliyetlerini etkileyecek.

Editör: Ayşegül Yaşar