2024 yılı için 17 bin 2 TL olarak belirlenen asgari ücret, çalışanların Şubat ayında ilk zamlı maaşlarını görene kadar birçok üründe fiyat artışıyla karşılaştırdı. Ara zam yapılmayacağı kararı alınsa da, yerel seçim sürecinde asgari ücretlilere yeni bir zamın duyurulabileceği kulislerde konuşuluyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun görüşmeleri sonucunda belirlenen bu tutara yıl içinde ek bir zam yapılmayacağı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından vurgulanmıştı. Ancak, yerel seçimlere sayılı günler kala, bu kararın değişebileceği spekülasyonları ortaya atılmış durumda.

Merkez Bankası Başkanı’ndan enflasyon açıklaması Merkez Bankası Başkanı’ndan enflasyon açıklaması

Türkiye'de çalışanların yüzde 42'sinin asgari ücrete tabi olduğu bilinirken, bu ücretin üzerindeki maaşlar da genellikle asgari ücret referans alınarak belirleniyor. Her yılın son ayında belirlenen yeni asgari ücret, çalışanların cebine girmeden önce pek çok ürün ve hizmette zam gelişmesine neden oluyor.

Yeni asgari ücretin duyurulması sırasında Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, yıl içinde yeni bir zam yapılmayacağı kararına itiraz etmiş ve Bakan Işıkhan'a bu konuda şerh düşmüştü. Atalay, "Karara itiraz ediyoruz" diyerek çalışanların şubat ayıyla birlikte zamlı maaşlarını almalarını sağlamıştı. Ancak enflasyon sebebiyle pek çok üründe fiyat artışıyla karşılaşan çalışanlar, yıl içinde asgari ücrete ek bir zam yapılması beklentisi içine girdi.

Yerel seçime 1 ay kala, emeklilerin bayram ikramiyesinin 3 bin liraya yükseltilmesi gibi gelişmelerin yaşandığı bir ortamda, asgari ücretle ilgili de yeni bir gelişme olabileceği kulislerde konuşuluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulması beklenen bir gelişmeyle, asgari ücrete haziran ayında bir zam daha yapılması umudu çalışanlar arasında belirginleşirken, en son emeklilerin maaşlarıyla ilgili yapılan açıklama bu umudu artırdı.

Editör: EYYUP KAÇAR