Nazmi Kahraman

Babalar günü,  bir çok ülkede her yıl Haziran ayının üçüncü pazar günü kutlanan özel bir gündür.

Babalar günü bu yıl 16 Haziran 2024 pazar günü kutlanacak. babaların ve baba figürüne sahip olan kişilerin sevgi, saygı ve özel bir ilgi gördüğü Babaların aileleri tarafından onurlandırıldığı, hediye verildiği ve birlikte güzel zaman geçirdikleri özel bir kutlama günüdür. 

BABALAR GÜNÜ NASIL ORTATAYA ÇIKTI

Anna Jarvis’in Anneler Günü’ne ait başarısını görerek benzeri bir kutlamayı babalar için de yapmak isteyen Smart Dodd adlı kişi, ilk kez 1909 yılında Kendi babasının doğum günü olan Haziran ayının üçüncü haftasında babaların onurlandırılması için özel bir kutlama yapmak için girişimlerde bulunur. 

Dodd, bu davranışı ile annesinin yokluğunda altı kardeşine bakan babasına sevgi ve minnetini göstermek ister.

Amerika Birleşik Devletleri Washington şehrinde yaşıyan Smart Dodd, 19 Haziran 1910 tarihinde babasına sevgi ve minnetini göstererek, doğum gününü kutlar.

Diyarbakır’da kazaların eksik olmadığı caddede esnafından  “ışık” talebi Diyarbakır’da kazaların eksik olmadığı caddede esnafından  “ışık” talebi

Amerika Birleşik Devletleri’nde kutlanan bu gün, diğer ülkelere de yayılmış ve dünya çapında kutlanmaya başlanmıştır. Yaygın bir şekilde kutlanan babalar günü, Anneler Günü ile benzer özellikler taşır. 

Babalara ve baba figürüne sahip olan kişilere minnet gösterilir ve hediyeler verilir.

BABALAR GÜNÜNÜ KUTLAYAN ÜLKELER

Babalar günü dünyanın bir çok ülkesinde coşkulu ve hediyeli bir şekilde kutlanır. Modern anlamda Amerika Birleşik Devletleri’nde çıkan ve babalara sevgi, saygı, minnet gösterilen bu ayrıcalıklı gün, dünya çapında yaygınlaşır.

Farklı ülkeler, kendi inançları ve geleneklerine göre kutlasa da bu özel zamanda temel anlamda babalara ve baba figürüne sahip olan kişilere özel hediyeler verilir. Aynı zamanda onlara kendilerini özel hissettirecek bazı etkinlikler düzenlenebilir. Aile yemekleri de bu etkinlikler içinde önemli bir yer tutar. 

Türkiye, Kanada, Birleşik Krallık, Almanya, Avustralya, Fransa, İtalya gibi ülkelerin yanı sıra Hindistan, Mısır, Güney Afrika Cumhuriyeti, Yeni Zelanda gibi bir çok ülkelerde de oldukça coşkulu bir şekilde kutlanır. 

TÜRKİYE'DE BABALAR GÜNÜ İLK NE ZAMAN KUTLANDI.?

Türkiye'de babalar günü ilk kez 1980 yılında kutlandı. Amerika Birleşik Devletleri eski Başkanı Richard Nixon'ın imzası ile birlikte 1972 yılında Babalar Günü Amerika Birleşik Devletleri'nde resmi tatil olarak ilan edildi. 

Türkiye'de ise babalar günü ilk kez 1980'li yıllarda kutlamaya başlandı.

Kaynak. Vikipedia

Editör: Nazmi Kahraman