Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Gazeteciler Cemiyetinin, Basın İlan Kurumunun (BİK) resmi ilan ve reklamların dağıtımının kanuni bir dayanağı bulunmadığına dair Danıştayda açtığı davada karar çıktı. Talepleri reddeden Danıştay, sadece 3 maddede şekli bir değişikliği kabul etti.

"SINIRSIZ VE BELİRSİZ BİR YETKİ VERİLİYOR"

TGS avukatı Meliha Selvi ve Gazeteciler Cemiyeti avukatı Mustafa Gökhan Tekşen; BİK'in Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği’nde yer alan maddelerin iptali ve Anayasa Mahkemesine (AYM) başvurulması istemiyle Danıştayda dava açmıştı.

Meslek örgütleri, "Resmi ilan ve reklamların dağıtımının kanuni bir dayanağı bulunmadığı, şekli anlamda bir kanun maddesi eklenerek problemlerin çözülemeyeceği, idareye verilen yetkinin çerçevesinin çizilmesi ve temel ilkelerin belirlenmesi gerektiği, Kanun kuralında resmi ilan ve reklam dağıtma, hak kazanma veya kesme cezası gerektiren hallerin düzenlenmediği, kuralın bu haliyle idareye sınırsız ve belirsiz bir yetki verdiğini" belirtti.

Basın örgütleri bu durumun Anayasa’ya aykırılık teşkil ettiğini, bu nedenle Basın İlan Kurumuna sınırsız yetki veren maddeler nedeniyle AYM'ye başvurulması gerektiğini aktardı.

"YAYIN POLİTİKASINI BELİRLER DÜZEYDE"

Başvuruda; basın ahlak esaslarının sistematik bir soruna yol açtığının Anayasa Mahkemesi tarafından da onaylandığı hatırlatıldı.

Toprağa gömülü 351 kayıt dışı trafo tespit edildi Toprağa gömülü 351 kayıt dışı trafo tespit edildi

Meslek örgütleri ayrıca basın kartlarının Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenmesinin keyfiliğe yol açtığına dikkat çekti. Başvuruya, Basın İlan Kurumunun şartlarının gazetelerin yayın politikasını belirlemeye varacak düzeyde olduğu da eklendi.

Basın İlan Kurumu ise savunmasında, maddelerin Anayasa’ya aykırı olmadığını, basın kartı tanımının halen yürürlükte olduğunu iddia etti.

Danıştay Tetkik Hakimi Emre Dursun, bazı maddelerin Anayasa’ya aykırı olduğunu aktardı ve Anayasa Mahkemesine başvurulmasına karar verilmesini istedi.

DANIŞTAY CÜMLELERİ DEĞİŞTİRDİ

Ancak buna rağmen Danıştay; madde 23’te yer alan “… Ve yazar istihdam edenlerin de 7 günde en az iki defa olmak şartıyla bu yazarların kendilerine ait köşe yazılarına yer vermeleri, zorunludur” ifadesinin, madde 107’de yer alan “… tespit edilen süreye göre…” ifadesinin ve madde 111’de yer alan “… bu tarihten” ifadesinin iptal edilmesine karar verdi.

Editör: Nazmi Kahraman