Bilim insanları elektrikle çalışan çiplerin yerine ışıkla çalışan bilgisayar çipi geliştirdi.

Livesience'de yer alan araştırmaya göre, yapay zeka dünyasında devrim niteliğinde bir adım atıldı! Bilim insanları, elektrikle çalışan geleneksel çiplerin yerine ışıkla çalışan bir bilgisayar çipi tasarladı. Bu yeni çip tasarımı, yapay zeka modellerini eğitmek için elektrikle çalışan bileşenlerden çok daha hızlı.

Araştırmacılar, fotonlarla yapılan hesaplamaların, geleneksel silikon çiplerin sınırlarını aşabileceğini ve bilgisayarların işlem hızını artırabileceğini belirtti. Yeni buluşun gelecekteki yapay zeka sistemlerinin performansını büyük ölçüde artırabilirken enerji tüketimini de azaltacağı bildirildi.

Elektronlara kıyasla fotonların hızı ve enerji verimliliğinin, bu yeni çip teknolojisinin öne çıkan özellikleri arasında olduğunu ifade eden araştırmacılar yeni çalışmayla ilgili şöyle dedi:

Ağrı'da 4006 Bilim Fuarı Ağrı'da 4006 Bilim Fuarı

''Elektronik çiplerin ulaşamayacağı hızlarda hareket eden fotonlar, aynı zamanda çok daha az enerji tüketir ve ısı üretmezler. Bu yenilikçi teknoloji, yapay zeka alanında devrim yaratacak ve bilgi işlem gücünü sınırların ötesine taşıyacak. Gelecekteki grafik kartlarına entegre edilmesi planlanan bu çip, yapay zeka uygulamalarının daha hızlı, daha akıllı ve daha enerji verimli olmasını sağlayacak.

Bu çığır açıcı gelişme, bilgi işlem dünyasında heyecan yaratırken, gelecekte yapay zekanın daha da güçlenmesine yönelik umutları artırıyor.''


 

Editör: EYYUP KAÇAR