Satürn'ün uydusu Enceladus'ta uzaylı yaşam izleri Satürn'ün uydusu Enceladus'ta uzaylı yaşam izleri

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalarda, dünyanın en hızlı şeyi keşfedildi.

Günlük hayatta hızlı şeylerden bahsedildiğinde, genellikle uçan arabalar veya koşan hayvanlar akla gelir. Ancak fizik dünyası, daha karmaşık ve gözle görülmeyen hızlara sahip olabilir.

Işık, evrende bilinen en hızlı şey olarak kabul edilir. Boşlukta saniyede 186.000 mil (300.000 kilometre) hızla hareket eder. Ancak bazı fizikçiler, ışığın bir "şey" olup olmadığı konusunda anlaşamazlar.

Livesience'de yer alan araştırmada, dünya üzerinde en hızlı "şey", Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden fizikçi Justin Vandenbroucke'a göre, nötrinolar olarak belirlendi. Nötrinolar, protonun kütlesinin on milyar katı kadar hafif oldukları için verilen enerjiyle son derece hızlı hareket edebiliyor.

''AMAN TANRIM PARÇACIĞI''

Bir diğer aday ise "Aman Tanrım parçacığı". Atmosfere girdiklerinde ışıktan daha hızlı hareket eden bu parçacıklar, Dünya'da en hızlı kütleli şeylerden biri olarak kabul edilir.

Bu ilginç keşifleri yapmak için bilim insanları, Güney Kutbu'nda dev bir buz yığını içine yerleştirilmiş detektörler kullandı. Bu detektörler, yüksek enerjili nötrinoların buz içinde ışıktan daha hızlı hareket ettiğini tespit etti.

Doğanın kendi parçacık hızlandırıcıları tarafından üretilen bu ultra hızlı parçacıkların, insan yapımı hızlandırıcılarda elde edilen hızlardan çok daha etkileyici olduğunu ifade eden bilim insanları, bu keşiflerin doğanın ne kadar muazzam olduğunu gösterdiğini söyledi.

Editör: EYYUP KAÇAR