Bilim adamları, saç folikülü hücrelerinin dokunmayı algıladığını ve yakındaki nöronları aktive eden kimyasalları serbest bıraktığını ortaya koyuyor.

İnsanlar bizi çevremize bağlayan uyumlu bir dokunma duyusuna sahipler ve şimdi bilim adamları bu duyuyu kullanmamızın daha önce bilinmeyen bir yolunu keşfettiklerini düşünüyorlar.

BEYNE BİLGİ AKTARAN NÖRONLAR

Yeni bir çalışma, saç köklerimizin dış tabakasındaki hücrelerin, cildimizdeki saç tellerini çevreleyen küçük tüplerin dokunmayı algılayabildiğini ortaya koydu. Buna karşılık, bu hücreler, çevremiz hakkında beyne bilgi aktaran yakındaki duyusal nöronları aktive eden nörotransmiterler adı verilen kimyasalları serbest bırakır. 

Kedi Pençesi Bulutsusu'nda 13 atomlu dev molekül bulundu. Kedi Pençesi Bulutsusu'nda 13 atomlu dev molekül bulundu.

Daha önce dokunma dedektörlerinin sadece derideki sinir uçlarında ve saç foliküllerinin yakınında bulunduğu düşünülüyordu - aslında foliküllerin içinde değil.

Science Advances dergisinde 27 Ekim'de yayınlanan bulgular, izole edilmiş hücrelerden elde edildi ve henüz canlı organizmalarda kanıtlanmadı. Bununla birlikte, eğer doğrulanırsa, hem dokunmayı hem de saçın hareketini algılayan derideki duyusal nöronların aktivasyonu da dahil olmak üzere, insanların dokunmayı algıladığı bilinen yolların repertuarını genişletebilirler.

Livesience.com

Editör: EYYUP KAÇAR