MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) fizikçileri, serbest uzayda birbirleriyle etkileşime giren bireysel atomların ilk doğrudan görüntülerini elde ederek kuantum fiziğinde tarihi bir ilke imza attı.

Physical Review Letters Dergisinde yayımlanan çalışmada, atomların kuantum düzeyde nasıl bir araya geldikleri ve nasıl eşleştikleri gözler önüne serildi.

Geliştirilen özel bir görüntüleme tekniğiyle, önce bir atom bulutu serbest bırakıldı, daha sonra "ışık kafesi" adı verilen optik bir düzenekle atomlar anlık olarak konumlarında donduruldu ve hassas lazer ışınlarıyla aydınlatılarak bireysel konumları tespit edildi. Böylece, atomlar doğal olarak dağılmadan önce etkileşimlerinin fotoğrafı çekilmiş oldu.

Prof. Dr. Martin Zwierlein, ''Bu teknikle sadece atomları değil, onların birbirleriyle nasıl ilişki kurduklarını da görebiliyoruz. Bu, bilim için gerçek bir dönüm noktası'' dedi.

BOZONLARIN DANSI

Zwierlein, hem ''bozon'' hem de “fermiyon” olarak bilinen iki temel atom türünü görüntülendiğini ifade ederek, şöyle dedi:

''Sodyum atomlarından oluşan bozon bulutunda, daha önce teorik olarak varlığı öngörülen 'de Broglie dalgaları' ilk kez görsel olarak tespit edildi. Bozonların aynı kuantum dalgasını paylaşarak nasıl kümelendikleri adeta çıplak gözle izlenebildi.

İkinci deneyde ise iki farklı türde lityum atomlarından oluşan fermiyon bulutu gözlemlendi. Fermiyonlar normalde birbirini iterken, bu deneyde birbirleriyle çift oluşturarak süperiletkenliğe benzer bir davranış sergiledi. Bu çiftleşme daha önce sadece teoride yer alıyordu, şimdi ise ilk kez gerçek bir görüntüyle kanıtlandı.''

''Şifresi halen kırılmadı, ama umut var''
''Şifresi halen kırılmadı, ama umut var''
İçeriği Görüntüle

MIT Fizik Bölümü’nden Doç. Dr. Richard Fletcher de ''Bir teorik figür, şimdi bir fotoğraf karesi oldu. Bu, fiziğin sadece denklemden ibaret olmadığını hatırlatan eşsiz bir an'' diye konuştu.

Kaynak: mit.edu