Şair, yazar Metin Aydın’ın Red Yayınları tarafından yayımlanan “Bu Bir Söyleşi Kitabıdır” yapıtında geniş bir yelpazeden bir araya getirdiği yazar ve sanatçıları ve onların sözcüklerini okuduğunuzda, dönemlerin ruhunun insan hayatına dağılmış olan gölgelerinin yanı sıra, bir coğrafyanın düşünsel panoramasıyla da karşılaşacaksınız.

‘Her şey değişirken; söyleşenler, söylenenler ve yaşadıkları ülkeler de değişti’

Aydın, 20 yılın birikiminden süzülen eserinde zamanın akışı içindeki değişimlere şu sözlerle vurgu yapıyor: “Verilen cevapların üzerinden her bir yazar için çok farklı şeyler geçti. Kimisinin üzerinden hayat akıp geçti ve bu dünyadan göçtü, kimisinin üzerinden çocukluk, kimisinin üzerinden gençlik geçti. Biri henüz kitapsız bir yazardı, bir başkası ülkede en çok okunan yazarlardan biriydi. Bu söyleşi kitabı; birbirlerinden dilleri, politik kimlikleri, edebiyat dertleri, iklimleri, hafızaları, tanıklıkları, yaşamları ve yaşama karşı tavırları farklı olan elli beş isimle yapılmış, bir dönemin kültürel ve siyasal atmosferinin de çekirdeklerini taşımaktadır. Her şey değişirken; söyleşenler, söylenenler ve yaşadıkları ülkeler de değişti; esen rüzgârlar, akan sular da öyle…”

2003 – 2023 tarihleri arasında söyleşi yapılan isimler şöyle:

İhsan Fikret BİÇİCİ - Bülent TEKİN - Latife TEKİN - Mehmet Mahsum ORAL - Emine Uçak ERDOĞAN - A. Kerim KOŞAR - Komutan JOJO - Özgür ÖZGÜN - Aydın ALP - Mehmet ÇELİK - Aydın ÖZTÜRK - Gani TÜRK - Osman XUNAV - Mehmet ATLI - Bamed SERDAR - Mehmet ERBEY - Vecdi ERBAY - Ahmet ÇAKMAK - Welat VEDA - Murat BAY - Mehmet Bedi DEMİR - İbrahim Halil AKDAĞ - Hicran ASLAN - Mehmet DİNÇ - A. Rahim KILIÇ - Gökhan ASLAN - Abdurrahman (Abdo) YALÇINKAYA - Firat CEWERÎ - Burhan EKİNCİ - Ceylan ALKAN - Vahap ULUÇ - M. Latif SAĞLAM - Mustafa AYDOĞAN - Bilal KORKUT - Alişer AVCI - Orhan AKSOY - Tolga KARABOĞA - Suzan SAMANCI - Îrfan Amîda - Remzi TANRIVERDİ - Necla Taysun SAĞLAM - Atilla YAŞRİN - Şener ÖZMEN - Tekin ÇİFÇİ - Şeyhmus DİKEN - Hayrullah ACAR - Lal LALEŞ - Adnan GERGER - Sema GÜLER - Muharrem ERBEY - Mehmet ALTUN - Vahap COŞKUN - Cemil DENLİ - Gülseren MUNGAN - Seçil DUYAN

Diyarbakırlı yazar çocuklar için dernek kurdu Diyarbakırlı yazar çocuklar için dernek kurdu

Editör: Nazmi Kahraman