Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 7 yıldır tutuklu olduğu davada mahkemeye çıktı. Demirtaş, “Ben Kürdüm, Kürt siyasetçisiyim, yargılanmamın sebebi budur. Irkçı, faşist bir çete lideri olsaydım yargılanmazdım. Yüz bin yıl yatsam söylemeye devam edeceğim. O dönemde az bile söylemişim. Beni seçen milyonlarca insan beni bu gerçekleri söylemem için seçti. Bunları söylememek alçaklıktır. Taleplerimiz meşrudur. Mahkeme benim etnik kimliğimden dolayı, siyasi kimliğimden dolayı ayrımcılığa uğramamı ortadan kaldırırsa adil bir yargılama olur” dedi.

Mahkeme heyeti, avukatların taleplerinin çoğunu reddederek yeni duruşma gününü 15 Mayıs 2024 olarak belirledi.

MİTİNG KONUŞMALARI NEDENİYLE 20 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Demirtaş, Mersin 14. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, yedi yıldır tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nden SEGBİS ile katıldı. HEDEP Mersin Milletvekili Ali Bozan ve parti yöneticileri duruşmayı izledi.

2015 ve 2016 yıllarında yaptığı miting konuşmalarında, TCK 301 kapsamında, “hükümeti ve devlet organlarını alenen aşağılama” suçlaması şeklindeki 10 adet dosyanın birleştirilmesiyle oluşan davada Demirtaş hakkında 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Artı Gerçek’ten Abidin Yağmur’un haberine göre Salonda Demirtaş’ı savunmak için 25 avukat hazır bulundu. Avukatlar, esas hakkında savunma yaptı.

Avukatların ardından savunmasına başlayan Selahattin Demirtaş, “Bu dava ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) 14.ve 18.maddesi ihlal ediliyor. Kürt siyasetçi olduğum için dava sürecinde ayrımcılık yapıldı. İdeolojik ve siyasi bakan, devletin suçlarını örtmeye çalışan savcı; asker ve polisin hendeklere karşı mücadele ettiğini belirtmiş. Benim de onlara hakaret ettiğimi söylemiş. Peki o asker ve polislerden 15 Temmuz’dan sonra darbeci çıktı mı? Çıktı. Peki savcı bunları inceledi mi?” dedi.

1 Mayıs'ta Taksim gözaltılarından 182’si serbest 1 Mayıs'ta Taksim gözaltılarından 182’si serbest

KÜRDÜM, KÜRT SİYASETÇİSİYİM, YARGILANMAMIN SEBEBİ BUDUR

Demirtaş, şöyle devam etti:

"Savcı beni yargılayan hakimin, Kaftancıoğlu’na, Kozağaçlı’ya ceza veren hakimin bana yükselmesine bakmamış. Bu hakim, bana yargılanmamın sebebini sormuştu. Ben de kendisine ‘Kürdüm, Kürt siyasetçisiyim, yargılanmamın sebebi budur. Irkçı, faşist bir çete lideri olsaydım yargılanmazdım. Yüz bin yıl yatsam söylemeye devam edeceğim. O dönemde az bile söylemişim. Beni seçen milyonlarca insan beni bu gerçekleri söylemem için seçti. Bunları söylememek alçaklıktır. Taleplerimiz meşrudur. Mahkeme benim etnik kimliğimden dolayı, siyasi kimliğimden dolayı ayrımcılığa uğramamı ortadan kaldırırsa adil bir yargılama olur’ dedim. Bu sözlerimden dolayı bana ‘Sen kendini yargılamıyorsun, mahkemeyi yargılıyorsun’ dedi.

IRKÇI, FAŞİST BİR ÇETE LİDERİ OLSAYDIM YARGILANMAZDIM, KÜRT OLDUĞUM İÇİN YARGILANIYORUM

"Ben bir Kürt olduğum için yargılanıyorum" diyen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Irkçı, faşist bir çete lideri olsaydım yargılanmazdım. Yüz bin yıl yatsam söylemeye devam edeceğim. O dönemde az bile söylemişim. Beni seçen milyonlarca insan beni bu gerçekleri söylemem için seçti. Bunları söylememek alçaklıktır. Taleplerimiz meşrudur. Mahkeme benim etnik kimliğimden dolayı, siyasi kimliğimden dolayı ayrımcılığa uğramamı ortadan kaldırırsa adil bir yargılama olur."

Editör: Ayşegül Yaşar