Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, söz konusu bölgede yaşanan kaçak elektrik kullanımı hakkında yaptığı açıklamada, kurumlarının Mardin’de toplam 6.3 milyar TL alacağının bulunduğunu söyledi.
Borcun 5.5 milyar TL’lik kısmının Derik ve Kızıltepe ilçelerindeki tarımsal sulama abonelerinden kaynaklandığını ifade eden Arvas, abonelerin yüzde 4’ünün kaçak elektriğin yaklaşık yüzde 70’ini kullandığını vurguladı.
Mardin'deki kayıp-kaçak oranlarına dikkat çeken Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas,şunları söyledi:
“Derik ilçesinde 2022 yılında çekilen 911 bin MWh enerjinin, sahada gösterilen direnç sonucunda sadece 176 binlik kısmı tahsil edilebildi. Toplam 911 bin MWh enerji çekişi içerisinde, yaklaşık 596 bin MWh’lık kısmı ise kaçak enerji olarak gerçekleştiği kaydedildi. Tahsilat bazlı kayıp kaçak oranı ise yüzde 81 olarak tespit edildi. Kızıltepe ilçesinde tahsilat bazlı kayıp-kaçak rakamlarına gelince. Orada da 2,09 milyon MWh’lık enerji kullanımının yaklaşık 560 bin MWh’lık kısmı tahsil edilebildi. 1 milyon MWH’lık kısmı ise kaçak enerji olarak kaydedilirken, tahsilat bazlı kayıp- kaçak oranının yüzde 73 civarında olduğu saptandı.”
Arvas, toplam borcun 6.3 milyar TL’ye ulaştığı mardin'de bu rakamın 1.1 milyar TL’sinin Derik, 3.8 milyar TL’sinin ise Kızıltepe ilçelerindeki borçlardan kaynaklandığını kaydetti. Tarımsal sulama abonelerinin oranını da açıklayan Genel Müdür Arvas, Mardin’de tarımsal sulama abonelerinin il genelinin yüzde 3.7’sini oluşturduğunun altını çizdi ve ödemelerini düzenli yapan abonelerin de bu durumdan rahatsız olduğunu ifade etti.
Kurumlarının işleyişi hakkında da bilgi veren Arvas, diğer dağıtım şirketleri gibi kamu otoritelerinin düzenlemelerine tabi bulunduklarının altını çizerek, “Türkiye’de toplam 21 dağıtım şirketi bulunuyor. Bu kuruluşlardan biri olarak, kamu otoritelerinin sunduğu tüm düzenlemelere tâbi şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Diğer elektrik şirketleri gibi kayıp-kaçak oranının tamamen önüne geçmeyi hedefliyoruz. Böylece ülke ekonomisine doğrudan katkı sağlamak istiyoruz. Son dönemde dünyanın en önemli gündemlerinden biri olan enerji ve elektrik konusunda devletimizin gösterdiği israfla mücadeleye çalışmalarımızla destek olmayı sürdüreceğiz.” diye konuştu.
Dicle Elektrik, hizmet verilen 6 il'deki yıllık kaçak elektrik tutarını da açıkladı. Şirketin verdiği bilgiye göre, bölgedeki yıllık kaçak elektrik tutarı 2 milyar doları buluyor.
Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı kırsal Yalaza Mahallesinde tespit edilen 620 KWA’lık 6 kaçak trafoya jandarma ekipleriyle birlikte müdahale edildiğini duyuran Dicle Elektrik, bölgede tespit edilen trafoların, yasadışı ekilen Hint Keneviri tarlalarının sulanmasında kullanıldığı açıkladı.