Diyarbakır Dicle Elektrik son günlerde artan kaçak trafoyalara yönelik denetimleri artırdı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tarımsal sulama alanlarında kaçak elektrik tüketimini önlemek için yoğun çaba harcayan Dicle Elektrik, 2024 yılı içinde 2 bin 155 kayıt dışı trafo tespit etti.

GÜBRE DEPOSUNDA KAÇAK TRAFO

T R A F O2

Şanlıurfa'nın Akçakale, Ceylanpınar ve Viranşehir ilçelerinde toplam gücü 660 KVA olan ve 265 konutun elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olan birçok kaçak trafoyu tespit etti.

Şanlıurfa’da traktör römorkunda gübre deposuna gizlenmiş 250 KVA gücündeki bir trafo, ekiplerin dikkatli çalışmaları sonucu ortaya çıkarıldı. Bu trafo, 100 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasitedeydi.

DRONE İLE TESPİT EDİLDİ

T R A F O

Viranşehir ilçesine bağlı Kırbalı Mahallesi'nde de drone ile yapılan kontroller sırasında, pamuk sulamasında kullanılmak üzere toprağa gömülmüş 250 KVA gücünde bir trafo bulundu. 

Trafonun üzeri toprakla örtülerek havadan görünmesi engellenmeye çalışılmıştı, ancak bu çaba sonuçsuz kaldı.

Ceylanpınar ilçesine bağlı Gellegöç Mahallesi'nde drone kontrolleri sırasında traktör römorkuna yüklenmiş 160 KVA gücünde bir trafo tespit edildi. 

Trafo sahipleri, tespitin ardından trafoyu traktöre bağlayarak hızla kaçırdı. Bu trafo, buğday tarlasının sulanmasında kullanılıyordu.

HACİZ KARARI

Diyarbakır’da 2 bin 148 ekip ve 10 bin 501 personelin görevlendirildi Diyarbakır’da 2 bin 148 ekip ve 10 bin 501 personelin görevlendirildi

T R A F O1

Şırnak’ın Silopi ilçesinde, yıllardır ödenmeyen elektrik borçları nedeniyle haciz işlemi yapılmak istenen trafoları vermek istemeyen köylüler, jandarmaya direndi.

Kavaközü, Mahmutlu ve Çukurca köylerinde yıllardır borcunu ödemeyen tarımsal sulama abonelerine ait 5 trafo için haciz kararı çıkarıldı. Jandarmanın güvenlik önlemleri eşliğinde köylere giden ekipler, köylülerin direnişi nedeniyle sadece 3 trafoya el koyabildi.

DEDAŞ'TAN UYARI

dedaş-1

Dicle Elektrik yetkilileri, kaçak elektrik kullanımının hem şebekeye hem de ülke ekonomisine ciddi zarar verdiğini belirterek, şöyle dedi:

''Şirketimiz mevcut imkânları ile her koşulda kaçak elektrik kullanımını tespit edecek durumdadır. Kaçak elektrik tüketmek için kayıt dışı trafo kullananların, yakalanarak cezai yaptırımla karşı karşıya kalmamaları için trafolarını kayıt altına almak üzere en yakın Dicle Elektrik merkezine başvurmalarını bekliyoruz.''

Editör: EYYUP KAÇAR