Diyarbakır merkez Kayapınar Belediyesince 1 yılda 3500 aileye aylık 2500 liralık olmak üzere toplam 105 milyonluk bir yardım yapıldı.
Kayapınar Belediyesi Eş Başkanları Berivan sincar ve Cengiz Dündar, göreve galmelerinin yıl dönümünde belediyenin 1 yılda yaptığı çalışmaları anlattılar. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetinde basın toplantısı düzenleyen Eş başkanlar Sincar ve Dündar, 8 yıllık kayyım tahribatından sonra göreve başladıklarını ve kayımın özellikle belediye ve halkı buluşturan tesisleri başka kurumlara tahsis etmesinden dolayı sıkıntılar yaşadıklarını belirtiler.
Kayapınar Belediyesinin, bir yılda sosyal, kültürel, çevresel ve altyapısal alanda gerçekleştirdikleri projeleri detaylandıran Eş Başkanların hazırladığı raporu göre son 1 yılda yapılan çalışmalar şöyle;
İKİNCİ HALK LOKANTASI HASTANE ÖNÜNDE AÇILACAK
Kayapınar Belediyesi, sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde Halk Lokantası projesini hayata geçirdi. Huzurevleri Mahallesi’nde açılan lokanta, uygun fiyatlı, kaliteli ve dengeli yemekler sunarak ekonomik krizin etkilerini azaltmaya yönelik önemli bir adım oldu.İkinci Halk Lokantası şubesi, Diyarbakır Araştırma Hastanesi yakınlarında hizmete girecek.
KADINLAR İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR
Kadınların sosyal ve ekonomik hayatta daha güçlü bir şekilde yer almaları için Kadın Politikaları Müdürlüğü tarafından çok sayıda proje yürütüldü. Kadın Dayanışma Merkezi ve Kadın Eserleri Kütüphanesi açıldı. 100 kadına mesleki eğitim verildi; tekstil, el sanatları ve cilt bakım atölyeleri düzenlendi. 1500 kadınla birebir görüşülerek şiddet, güvenlik ve ekonomik ihtiyaçlar tespit edildi. Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı imzalanarak uluslararası bir taahhüt altına girildi. Kadın Meclisi kurularak yerel siyasette kadınların temsili artırıldı.
3500 AİLEYE 1 YILDA 105 MİLYONLUK SOSYAL DESTEK
Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, çocuklardan yetişkinlere kadar geniş bir kitleye ulaşan projeler gerçekleştirdi. 3.500 aileye aylık 2.500 TL maddi destek sağlanarak toplamda 105 milyon TL sosyal yardım yapıldı. 10 bin öğrenci bilgi akademisi ve okuma salonlarından yararlandı. 500 üniversite öğrencisine 15’er bin TL olmak üzere toplam 7,5 milyon TL burs desteği verildi. Çocuklar için çok dilli eğitim veren Zarokistan kreşleri yeniden canlandırıldı. Konserler, tiyatro gösterileri, geleneksel kutlamalar ve kültürel etkinliklerle Kayapınar’da kültürel hayat zenginleştirildi.
15 BİN ÇOCUĞA YÜZME ÖĞRETİLDİ, 4 BİN FIRMA DAĞITILDI
Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü, gençlerin spora yönlendirilmesi amacıyla etkinlikler düzenledi. 7 branşta Yaz Spor Okulları şenlikleri düzenlendi, 4.000 öğrenciye forma dağıtıldı. Mahalleler arası futbol ve tenis turnuvaları gerçekleştirildi. Öz Kayapınar Spor Kulübü bünyesinde kurulan takımlar; basketbol ve voleybol branşlarında Diyarbakır ve bölge şampiyonlukları kazandı. Yüzme havuzlarında yıl boyunca eğitim verilerek 15.000 çocuğa yüzme öğretilerek spora erişim kolaylaştırıldı.
ENGELLİ VE YAŞLILARA YÖNELİK HİZMETLER
Kurulan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Müdürlüğü, Her ay 700 kişiye evde bakım desteği verdi. Engelsiz Yaşam Merkezi ve Otizm Merkezi’nde zihinsel, bedensel ve dil gelişimi desteklenerek dezavantajlı çocukların sosyal hayata katılımı sağlandı.
ALT YAPI ÇALIŞMALARI
Kayapınar Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, ulaşım ve altyapıda önemli çalışmalar yürüttü. 70 bin ton mıcır, 60 bin ton stabilize serimi yapıldı. 80 bin metrekare kilitli parke döşendi. 15 bin metre imar yolu ve 30 bin metre köy yolu açılarak ulaşım ağı güçlendirildi.Belediye filosuna 2 yeni iş makinesi kazandırıldı.
YEŞİL ALANLAR VE PARKLAR ONARIMDAN GEÇİRİLDİ
Park ve Bahçeler Müdürlüğü, yeşil alanları artırmak ve doğa bilincini geliştirmek için bazı projeleri hayata geçirdi. 90 parkın bakım ve onarımı tamamlandı. Huzurevleri’nde 30 dönümlük park yeniden düzenlendi. Sera ve fidanlık alanında 20 bin çiçek ve 10 bin meyve ağacı üretildi. 41 kırsal mahalleye 4000 adet meyve fidanı dağıtıldı. 5 bin öğrenci Ekolojik Bahçe’de çevre eğitimi aldı.
Kayapınar Belediyesi temizlik konusunda ise, 330 personel ve 60 araçla ile çalışmalarını yürüttü. Ağustos ayında başlatılan Temizlik Kampanyası ile 5 mahallede gönüllü halk temizliği yapıldı. 3500’den fazla temizlik talebi çözüme kavuşturuldu.Cami ve ibadethanelere özel temizlik kitleri dağıtıldı. Zabıta Müdürlüğü, 77 personel ve 17 ekip ile, 1.342 işletmeye hijyen ve ruhsat denetimi yaptı. Kaçak yapılaşmalara ve çevre kirliliğine karşı etkin mücadele yürüttü. 109 işletmeye idari para cezası uyguladı.
Editör: FERİT ASLAN