Diyarbakır'da, Cumhurbaşkanlığının düzenlediği programda, Milletvekili Galip Ensarioğlu ve DTSO Başkanı Mehmet Kaya arasında sürece destek atışması yaşandı.
Diyarbakır'da, Cumhurbaşkanlığı tarafından, "Diyarbakır Türkiye Sohbetleri, Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye Yüzyılı Vizyonu" programı bir otelde düzenlendi. Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Cumhurbaşkanı Başdanışmanları Ayhan Oğan ve Ahmet Selim körolu'nun da hazır bulunduğu toplantıya kentteki sivil toplam kuruluşlarının temsilcileri ve kanaat önderleri davet edildi.
Toplantının açılışında konuşan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, 41 yıldır yaşanan acı, şiddet ve kayıpların bir daha yaşanmaması için başlatılan sürecen çok kıymetli olduğunu söyledi. Yeni bir ulus inşaası çalışmarı yapıldığını söyleyen Ensarioğlu, "Artık bu devlet ve topraklar, sadece Türklerin değil, Kürtlerin, Alevilerin, Sünnilerin, dini ve ırkı ne olursa olsun herkesin ortak vatanı olacaktır" dedi.
"ÇİM İÇİN YAPILAN DESTEK, SÜREÇ İÇİN YAPILMADI"
Ensarioğlu Kürt meselesinin çözümü için başlatılan sürece Diiyarbakır'daki sivil toplum kuruluşlarından yeteri kadar destek verilmediğini de belirterek, "Burada bir eleştirimi de Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşlarına yapacağım. Böyle tarihi bir sürece verilen destek çok cılız kaldı. Bir sahadaki çim için verilen destek kadar bile olamadı" diye konuştu.
"ANKARA'YA KADAR GİTTİK, GALİP BEY KAÇIRMIŞTIR"
Toplantıda daha sonra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri söz alarak görüşlerini dile getirdi. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Galip Ensarioğlu'nun sürece destek konusundaki eleştirileri üzerine, "Biz 123 sivil toplum kuruluşunu temsilen Ankara'ya gittik. AK Partinin 2 genel başkan yardımcı ve bütün siyasi parti liderleri ile görüşerek sürece desteğimizi ifade ettik ve onlardan sürece destek vermelerini istedik. Sanırım Galip bey bunu kaçırmıştır" diye konuştu.
DTSO Başkanı Kaya, bu süreçlerin çok kıymetli olduğunu ancak bu süreçleri yürütürken, güç zehirlenmesi yaşanmaması gerektiğini de ifade ederek "Öcalan, yakalınıp Türkiiye'ye getirildiğinde o dönem ülkeyi yönetenler o kadar bir güç zehirlenmesi yaşadı ki, geri çekilenleri bile öldürdüler. Aynı olay 2013-2015 sürecinde de yaşandı. Orada da Kürt tarafından bir güç zehirlenmesi yaşandı. Umarım bu süreci yönetenler bundan dersler çıkarmışlardır" dedi.
Editör: FERİT ASLAN