AKADEMİSYEN OLMAK İSTİYORLAR

Diyarbakır'da İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım 1. Sınıf öğrencileri olan görme engelli ikiz Simanur Baran ve Semanur Baran'ın azmi başta engelliler olmak üzere herkese örnek oluyor.

20 yaşında olan görme engelli ikizler, fakülte eğitiminin ardından yükseklisans ve doktora yapıp, akademisyen olmak istiyor.

Üniversite yönetiminden, kapı giriş ve çıkışlarında kabartma tabelalar, belirgin yürüyüş yolları ve görme engellilere özel yapılan sınavlarda seslendirilme imkanın getirilmesini talep eden Baran kardeşler, bunun için rektörlüğe iletilmek üzere fakülte yönetimine dilekçe verdiler.

GÖNÜLLÜ ÖĞRENCİLER DESTEK SUNUYOR

Ders çalışmalarına gönüllü arkadaşlarının desteğini aldıklarını belirten Semanur Baran,  "Gönüllü seslendirme arkadaşlarımız var. Bize kitapları okuyup aklımızda tutmamıza ve ders çalışmamıza yardımcı oluyorlar. Sınav içinde aynı toleransın sağlanmasını ve ya mors alfabesi ile hazırlanan sınav kağıtlarıyla sınava girmek istiyoruz.'' dedi.

Ezberden yana sıkıntı çekmeyen Semanur, problem gerektiren sorularda zorlandıklarını, bu yüzden sözel yeteneklerinin daha baskın olduğunu vurguladılar.

EV İŞLERİNDE ANNEYE YARDIM EDİYORLAR

El işi becerilerinin de yüksek olduğunu aktaran Semanur, "Okul dışında babamla sürekli geziye çıkıyoruz. Anneme ev işlerinde yardımcı oluyoruz ve evde makrome bileklikler yapıyoruz."  dedi.

HAYAT SADECE GÖRMEKTEN İBARET DEĞİL

Engellerin aşılmak için var olduğunu, görme engelli olanların kendilerini örnek almasını isteyen Semanur, ''Engelliler hedeflerinden vazgeçmesinler, hayatın amacı bu. Engeller aşılmak için vardır. Hayat sadece görmekten ibaret değil, hissetmekle ilgili.'' ifadelerini kullandı.