İran Dışişleri Bakanı: İran, ABD’den doğrudan ya da dolaylı olarak herhangi bir yazılı teklif almadı
İran Dışişleri Bakanı: İran, ABD’den doğrudan ya da dolaylı olarak herhangi bir yazılı teklif almadı
İçeriği Görüntüle


Michigan Üniversitesi'nden mikrobiyolog Gregory Dick yaptığı açıklamada, ''Dünya atmosferinin nasıl oksijenlendiği ve bu sürecin hangi faktörlerle tetiklendiği, yer bilimlerinde uzun süredir cevap bekleyen sorulardan biri'' dedi.

Yapılan çalışmalar, Dünya'nın gün uzunluğundaki artışın oksijen üretimi üzerinde etkili olduğunu gösteriyor.

DÜNYA'NIN DÖNÜŞ HIZINDAKİ AZALMANIN ETKİLERİ

Dünya'nın dönüş hızının yavaşlamasının ana nedeninin, Ay'ın kütle çekim etkisiyle Dünya'dan uzaklaşması olduğunu belirten araştırmacılar, ''Fosil kayıtları, 1,4 milyar yıl önce Dünya'daki günlerin yalnızca 18 saat sürdüğünü ortaya koyuyor. Bugün ise her yüzyılda yaklaşık 1,8 milisaniye kadar bir artış yaşanıyor'' dedi.

Bu uzun süreçte, günlerin uzaması, Dünya atmosferinde kritik bir değişimin kapılarını araladığını kaydeden araştırmacılar, şöyle dedi:

''Yaklaşık 2,4 milyar yıl önce gerçekleşen bu olayda, siyanobakteriler büyük miktarlarda oksijen üretmeye başladı.

Huron Gölü'ndeki Orta Ada Çöküntüsü'nde bulunan mikrobiyal matlar üzerinde yapılan araştırmalar, erken Dünya koşullarını anlamada büyük katkı sağladı. Mor siyanobakteriler ve kükürt metabolize eden beyaz mikroplar arasında yaşanan rekabet, fotosentez yoluyla oksijen üretiminde belirleyici oldu.''

Max Planck Deniz Mikrobiyolojisi Enstitüsü'nden Judith Klatt da ''Siyanobakteriler sabah saatlerinde hemen aktif olamıyor. Güneş yükselse bile, oksijen üretmeye başlamaları birkaç saat sürüyor'' dedi.

FİZİKSEL YASALAR VE OKSİJEN ÜRETİMİ ARASINDAKİ BAĞ

Araştırmacılar, laboratuvar deneyleri ve modellemeler yoluyla, güneş ışığının mikrobiyal matlar üzerindeki etkilerini analiz etti. Elde edilen sonuçlar, sadece Büyük Oksidasyon Olayı'nı değil, yaklaşık 550 ila 800 milyon yıl önce gerçekleşen Neoproterozoyik Oksijenasyon Olayı'nı da günlerin uzamasına bağlıyor.

Leibniz Tropikal Deniz Araştırmaları Merkezi'nden Arjun Chennu, ''Moleküler difüzyonun sınırları, oksijen salınım hızını doğrudan etkiliyor. Güneş ışığı hızla değişse de oksijen üretimi bu değişime anında uyum sağlayamıyor'' ifadelerini kullandı.
 

Kaynak: Sience Alert