Yapılan bir araştırmaylşa en uzun  yaşayan kedilerin hangileri olduğu belirlendi.

Birleşik Krallık'ta 8 bin kedi üzerinde kapsamlı bir çalışma yaşıldı. Çalışmada, hangi cinslerin en uzun yaşadığı belirlendi.

Araştırma, Birman ve Birmanya kedilerinin en uzun yaşadığını, Sphynx kedilerinin ise en genç yaşta öldüğünü ortaya çıkardı. 
 
Feline Medicine and Cerrahi Dergisi'nde yayımlanan çalışmada,  Birleşik Krallık'ta Ocak 2019 ile Mart 2021 arasında ölen yaklaşık 8.000 evcil kedinin verilerinin incelendiği ifade edildi.

Araştırmada, Birleşik Krallık'taki evcil kedilerin doğumda ortalama 11,7 yıl yaşam beklentisine sahip olduğu ortaya çıkarıldı.

Genel olarak bakıldığında, melez kedilerin safkanlardan yaklaşık 1,5 yıl daha uzun yaşadıklarının belirlendiğini kaydeden araştırmacılar, şöyle dedi:

''Birman ve Birman kedileri, her biri ortalama 14,4 yıl ile doğumda en uzun yaşam beklentisine sahipti. Sfenks kedilerinin yaşam beklentisi yarıdan daha kısaydı (yalnızca 6,7 ​​yıl), muhtemelen kalp rahatsızlıklarına veya diğer hastalıklara genetik yatkınlık nedeniyle.

Cinsin yanı sıra diğer faktörler de bir kedinin yaşam beklentisine katkıda bulunmuştur. Dişi kediler, erkek kedilere göre ortalama 1,3 yıl ve kısırlaştırılan kediler ise sağlam kedilere göre 1,1 yıl daha uzun yaşadı.''

KEDİLER DIŞARIDA MI İÇERİDE Mİ TUTULMALI

Araştırmacılar, kedilerin içeride mi tutulması yoksa dışarıda mı tutulması gerektiği gibi kültürel tercihlerin de bir kedinin tahmini ömrünü etkileyebileceğini bildirdi. 

Beyaz saçlara doğal çözüm! Kimyasal boyalara veda edin Beyaz saçlara doğal çözüm! Kimyasal boyalara veda edin

Bu tür tercihlerin çok çeşitli, ancak ölçülmesinin zor olduğunu belirterek, bunun nedeninin veteriner kliniklerinin bir kedinin dışarı çıkıp çıkmadığını veya ne sıklıkta dışarı çıktığını kaydetmemesi ve bir kedinin dışarıdaki maceralarının, hayatının ilerleyen dönemlerinde yeniden barındırılması durumunda daha fazla veya daha az sıklıkta hale gelebileceğini söyledi.
 

Editör: EYYUP KAÇAR