Yapılan bir araştırmada, erkek ve kadın beyinlerinin yapısal olarak büyük ölçüde örtüştüğü belirtildi. Ancak, özellikle de yapay zeka destekli analizler sonucu erkek ve kadın beyni arasındaki, mikro düzeyde şaşırtıcı farklılıkları ortaya koydu.

Bilim insanları, beyin hastalıklarının ve psikiyatrik bozuklukların cinsiyetler arasında farklı şekillerde ortaya çıktığının gözlemlendiğini belirterek, ''Örneğin, depresyon ve migren kadınlarda daha yaygınken, şizofreni ve otizm erkeklerde daha sık görülüyor. Bu durum, cinsiyete özgü beyin yapısının hastalıkların seyrini etkileyebileceğini düşündürüyor'' dedi.

Bilişsel yeteneklerde de bazı farklılıklar gözlemlendiğini ifade eden araştırmacılar, erkeklerin uzamsal yetenek testlerinde daha başarılı olduğunu, kadınların ise duygusal ifadeleri yorumlamada daha iyi olduğunu söyledi.

''Yeni doğan bebeklerin beyin taramaları, bazı yapısal farklılıkların doğumdan itibaren mevcut olduğunu gösteriyor. Erkek bebeklerin beyinleri genellikle daha büyükken, kız bebeklerin gri madde oranları daha yüksek. Bu bulgular, genetik faktörlerin beyin gelişiminde önemli bir rol oynadığını düşündürüyor'' diyen araştırmacılar, ancak çevresel faktörlerin de beyin gelişimini etkilediğinin bilindiğini bildirdi.

Bilim insanları, yapay zekanın insan gözünün fark edemeyeceği ince farklılıkları ortaya çıkarmada önemli bir rol oynadığını ifade ederek, şöyle dedi:

''Erkek ve kadın beyinleri arasında bazı yapısal ve işlevsel farklılıklar olduğu açık. Ancak, bu farklılıkların ne kadar önemli olduğu ve bilişsel yetenekleri veya hastalık riskini nasıl etkilediği hala net değil.

Belki de en önemli soru, beyinlerimizin farklı olup olmadığı değil, aynı hedeflere ulaşmak için farklı yollar izleyip izlemediğidir.''


 

Kaynak: livesience