Sağlık uzmanları gazı tutmanın insan vücudunda asıl bir etki arattığını açıkladı.

Hepimiz zaman zaman gaz çıkarma ihtiyacını hissederiz, ancak sosyal ortamlarda veya uygunsuz durumlarda bu ihtiyacı bastırmak zorunda kalabiliriz. Peki gazı tutmak vücudumuza ne gibi etkiler yapar?

GAZ NEDEN OLUŞUR?

''Sindirim sistemimizde yaşayan bakteriler, tükettiğimiz yiyecekleri parçalamak için çalışırken gaz üretilir. Bu gazın büyük bir kısmı kokusuzdur ve vücut tarafından doğal olarak dışarı atılır'' diyen Gastroenterolog Dr. Ellen Stein, ancak bazı durumlarda gaz birikiminin, şişkinlik ve rahatsızlık hissine neden olabildiğini söyledi.

GAZI TUTMANIN SONUÇLARI

Stein, gazı tutmanın karın bölgesinde şişkinlik ve kramplara yol açabildiğini ifade ederek, şöyle dedi:

''Sürekli gaz tutma, bağırsakların düzenli çalışmasını engelleyebilir ve kabızlık gibi sorunlara neden olabilir. Gazı sık sık tutmak, kolon duvarlarında küçük kese benzeri çıkıntılar olan divertiküllerin oluşma riskini artırabilir. Bu çıkıntılar enfekte olduğunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Sürekli gazı tutma ihtiyacı, sosyal yaşamı da olumsuz etkileyebilir ve kaygıya neden olabilir.''

Gastroenterolog Dr. Ellen Stein, gazın vücut için doğal bir süreç olduğunu ve zaman zaman gazı tutmanın zararsız olduğunu belirterek, ancak sürekli gazı tutmanın bağırsak sağlığı için zararlı olabileceğini vurguladı.

KAYNAK: Livesience
 

Editör: NAZMİ KAHRAMAN