HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Garip Dede Dergahı’nda bulunan Alevi Dernekleri Federasyonu’nu ziyaret etti.

Kılıçdaroğlu’na hapis istemi Kılıçdaroğlu’na hapis istemi

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Garip Dede Dergahı’nı ziyaret etti. Bakırhan’ı HEDEP İstanbul milletvekilleri Celal Fırat ve Kezban Konukçu, ADFE Genel Başkanı Zeynel Abidin Koç, Üryan Hızır Ocağı piri Veli Büyükşahin, karşıladı.

Tuncer Bakırhan, Garip Dede Dergahı’nda bulunan türbeyi, aşevini ve cemevini ziyaret ettikten sonra Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE) yönetimi ve bileşenleri ile bir araya gelerek toplantı yaptı. Toplantıya HEDEP Şırnak Milletvekili Zeki İlmek, HEDEP İstanbul İl Eşbaşkanı Gonca Yangöz ve HEDEP İstanbul İl Örgütü de katıldı.

‘LAİKLİĞİ SAVUNMAK SADECE ALEVİ ÖRGÜTLERİNE VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNE KALDI’

Açılış konuşmasını yapan Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Zeynel Abidin Koç, “Türkiye’de hiçbir zaman olmadığı kadar karanlık bir dönem yaşıyoruz. Bizler Aleviler olarak taleplerimiz için alanlarda olacağız. HEDEP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan’ın ziyareti bizim için çok kıymetli. Ülke demokrasinin daha iyi bir yere gelmesi ve eşit yurttaşlık hakkı için HEDEP’ten beklentimiz çok. HEDEP’in dışındaki diğer muhalefet partileri tam olarak görevlerini yerine getiremiyor. Aslında yarın yapacağımız miting bizlerin değil de muhalefet partilerinin düzenleyip bizimde oraya katılımcı olmamız gerekirken laikliği savunmak sadece Alevi örgütlerine ve sivil toplum örgütlerine kaldı” ifadelerini kullandı.

BAKIRHAN: ALEVİLERLE BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kurulan Alevi Bektaşi Kültür Cemevi Başkanlığı’na eleştiri yönelten HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “Memleketin en güzel değerlerini soldurma çalışıyorlar. Devlet, Alevi inancını Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlamak için çaba içerisinde. Cemevlerinin ibadethane olarak kabul etmiyorlar, Alevi inancını bitirmek istiyorlar. Devlet Kürtleri ve Alevileri asimile etmeye çalışıyor ama unutuyorlar ki biz Seyit Rızaların, Pir Sultanların geleneğinden geliyoruz. Demokrasi, özgürlük ve laikliği savunan en önemli parti biziz. Şimdiye kadar hep Alevilerin yanında yer aldık 10 Aralıkta da Alevilerin yanında yer alacağız. Alevilerin eşit yurttaşlık hakkı kabul edilinceye, cemevleri yasal ibadethane statüsüne kavuşuncaya kadar birlikte  mücadele edeceğiz. Bu sistemi birlikte mücadele edersek yenebiliriz. Biz artık kandırılacak toplumlar değiliz, haklarımız için mücadele edeceğiz ve artık acılar yaşamak istemiyoruz. Alevilerin talepleri ve isteklerine en uygun seçeneği destekleyecek ve onunla birlikte yürüyeceğiz. Biz sadece izleyen, destekleyen değil yerel seçimlerde Alevi canlarımızın da güçlü bir şekilde yerel yönetimlerde temsil edilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

FIRAT: KADIKÖY’DE YASADIĞIMIZ HAKSIZLIKLARI HAYKIRACAĞIZ

HEDEP İstanbul Milletvekili Celal Fırat ise, “Yarın Kadıköy’e milyonlarca insan yaşadığı haksızlığı haykıracak. Bugün halen Aleviler, cemevlerimiz ibadethanemiz ve zorunlu din dersleri kaldırılsın denilip halen çözüme kavuşturulmadıysa bu durum devletin ayıbıdır. Hepimizin omuzlarında büyük bir sorumluluk var. AKP insanları ayrıştırıyor ama biz bu durumu izleyecek durumda değiliz. Her gün katliam anması yapıyoruz ama artık cumhuriyetin ikinci yüzyılında katliamlarla yüzleşilmesi gerektiğini söylüyoruz” şeklinde konuştu.

Toplantıya gelen cemevi başkanları ve yöneticilerinin görüş ve önerileriyle toplantı sona erdi.

Kaynak: PİRHA