Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP), Laz dili ve kültürü ile ilgili açıklama yaptı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüleriz Yüksel Mutlu ve Mahfuz Güleryüz ortak açıklama yaptı.

Laz dili ve kültürünün yaşatılması amacıyla Lazca Dil Günü olarak kabul edilen 7 Kasım’da, Türkiye’de anadili olarak konuşulan dillerin korunmasına, yaşatılmasına, geliştirilmesine ve özgürlüğüne yönelik çağrıyı yenilediklerini kaydeden eş sözcüler, anadillerin önündeki engellerin kaldırılması ve dillerin desteklenmesini istedi.

Evlerinde, oyunlarında, sokaklarında, masal ve şarkılarında anadilini yaşatmanın herkesin hakkı olduğunu kaydeden eş sözcüler, ''Ancak 100 yıldır devam eden ve mevcut siyasal iktidar tarafından da sadakat gösterilen tekçi politikalar, anadillerimizi kamusal alandan uzak tuttuğu gibi asimilasyon politikalarıyla masallarımızdan ve düşlerimizden de uzak tutmuştur'' dedi.

''18 DİL YOK OLMA TEHLİKESİNDE''

Mutlu ve Güleryüz, UNESCO Dünya Tehlike Altındaki Diller Atlasına göre, Türkiye’de 18 dilin yok olma tehlikesi altında bulunduğu ve Türkiye’de pek çok dil gibi Lazca'nın da kaybolma tehlikesi altında olduğu savunuldu.

TÜRK-İŞ Kazancı Yokuşu'na karanfil, Taksim'e çelenk bıraktı TÜRK-İŞ Kazancı Yokuşu'na karanfil, Taksim'e çelenk bıraktı

Anadili eğitiminin anayasal güvence altına alınmaması halinde Lazca'nın  da geleceğe taşınamayacağı savunulan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''HEDEP olarak 7 Kasım Lazca Dil Günü kutlu olsun diyoruz! Türkiye'de dillerin çoğulluk ve eşitlik içinde bir arada yaşayıp gelişmesinin barışın, toplumsal-kültürel eşitliğin ve özgürlüğün önemli dinamiklerinden biri olduğuna inanıyoruz. 

Anadili ayrımsız her yerde ve her zaman konuşma ve anadilinde düş kurma özgürlüğü aynı zamanda halkların özgürlüğüdür de. Lazca Dil Günü’nü kutlarken, anadillerin üzerindeki yasakçı ve baskıcı politikaların ve halklarımızın inanç ve kültürleri üzerinde uygulanan asimilasyon politikalarının son bulması için mücadele etmeye devam edeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz. Çünkü anadili hakkı insan hakkıdır, halkların özgür varlığıdır.

Doğum günü bugün olan ve Lazca’nın Türkiye'de tanınmasına ve sevilmesine büyük katkısı olan Sevgili Kazım Koyuncu’yu da Lazcanın şenliği ve coşkusuyla anıyoruz.
Skidas Lazuri Nena! - Yaşasın Lazca! Tüm dillere özgürlük, halklara eşitlik!.''

Editör: EYYUP KAÇAR