Hipotermi'nin ne anlama geldiğini biliyormusunuz.?

Hipotermi, insan vücudunun faaliyet göstermesi için gerekli ısıyı ürettiğiden daha hızlı kaybetmesi sonucunda ortaya çıkan ve vücut ısısının tehlikeli derecede düşmesine neden olan bir acil tıbbı durumdur. 

Yunan'cada, Terim, "altında" anlamına gelen "ısı" anlamına gelen (thermía) kelimelerinin birleşmesinden oluşmaktadır.

Sanılanın aksine hipotermiyanın bir hastalık olmadığı yer alan vikipedia'da, genellikle yağmur, rüzgâr, kar veya soğuk suya maruz kalma gibi faktörler tarafından tetiklendiği kaydediliyor.

HİPOTERMİ BELİRTİLERİ SICAKLIĞA BAĞLI

Hafif hipotermiyada şiddetli titreme görülürken, sıcaklığın daha fazla düşmesi ile orta derecede hipotermiyada titreme durur ve zihinsel karışıklık artar. Şiddetli hipotermiya, başlangıcında paradoksal soyunma yaşanabilir, hipotermik kişi bilincini kaybeder ve kalp durması riski artar.

İnsan vücudu bulunduğu ortamla ısı alışverişine girer ve bu alışverişten ortamın sıcaklığına göre etkilenir. Ortam sıcak ise vücut ısınmaya, soğuk ise soğumaya başlar. 

Örneğin; bir insan soğuk suya çıplak olarak girdiğinde vücudu suya hızla ısısını verir ve vücut sıcaklığı düşer. Sıcak havalarda bile çok uzun süre suda kalındığında üşüme olmasının nedeni budur çünkü suyun ısı taşınım katsayısı değeri daha yüksektir. 

Ayrıca, birçok deniz kazasında (RMS Titanic kazası gibi) çoğu kişi boğulmadan ziyade vücut sıcaklığının düşmesinden dolayı, yani hipotermi yüzünden ölmüştür. 

Vücudun bu ısı alışveriş hızı, ortamlar arasındaki ısı taşınım katsayısına göre değişir. Alkol tüketimi, açlık ve ilerlemiş yaş hipotermiya riskini artırır.

HİPOTERMİDE TEDAVİ

Hafif hipotermi vakalarının tedavisi ve kontrol edilmesi sıcak içecekler, sıcak kıyafetler ve fiziksel aktivite (örneğin egzersiz) yoluyla yapılabilir. Orta derecede hipotermiye sahip olanlarda ise genellikle sıcak battaniyeler ve ısıtılmış intravenöz sıvılar kullanılması tavsiye edilir.

Orta veya ağır hipotermiye sahip bireylerin yavaşça hareket ettirilmesi gerekmektedir. Ağır hipotermi vakalarında, ekstrakorporeal membran oksijenasyonu (ECMO) ve kardiyopulmoner bypass kullanılmalıdır. 

Kişinin nabzı olmadığı durumlarda ise kalp masajı diğer yöntemlerin yanında endikedir. Yeniden ısıtma süreci, genellikle kişinin vücut sıcaklığı 32 derecenin üstüne çıkana kadar devam ettirilir. Eğer kişinin vücut sıcaklığında düzelme olmazsa veya kanındaki potasyum seviyesi 12 mmol/litreden fazlaysa kalp masajı kesilebilir.

HİPOTERMİDEN HER YIL BİN 500 KİŞİ ÖLÜYOR 

Türkiye'de ise hipoterminin yıllık olarak sebep olduğu ölümlere dair bir istatistik yoktur, ancak hipotermi kaynaklı ölümler Suriye mülteci kriziyle birlikte artmıştır. Hipotermiya, erkekler ve yaşlılarda daha yaygındır. 

Hipotermi: insan vücudunun faaliyet göstermesi için gerekli ısıyı ürettiğiden daha hızlı kaybetmesi sonucunda ortaya çıkan ve vücut ısısının tehlikeli derecede düşmesine neden olan bir acil tıbbı durumdur. 

Toprağa gömülü 351 kayıt dışı trafo tespit edildi Toprağa gömülü 351 kayıt dışı trafo tespit edildi

Amerika Birleşik Devlet'leri "ABD"de her yıl 1500 kişi hipotermi ya de soğuktan donarak ölürken, Türkiye'de hipotermi konusunda herhangi bir istatistik bilgi bulunmamaktadır.

Editör: Nazmi Kahraman