Geçtiğimiz yıl hem sayı hem de fiyat olarak sınırları zorlayan 2. el otomobilde yaprak kımıldamıyor.

Geçtiğimiz yıl sıfır otomobile ulaşmakta yaşanan sorun nedenyle ikinci el otomobiller zirve yapmıştı. Yatırım aracı olarak görülmesi nedeniyle ikinci el otomobil piyasası hem sayı hem de fiyat olarak sınırları zorlamıştı. Ancak, bugün
ikinci el piyasası durma noktasına geldi. Alıcı olmadığı için araç satış sitelerinde ilan sayıları zirve yapmış durumda. 

Dicle Elektrik çiftçilerin elektriğini kesiyor, köylüler yargıya başvuruyor Dicle Elektrik çiftçilerin elektriğini kesiyor, köylüler yargıya başvuruyor

ARTIK YATIRIM ARACI OLARAK DÜŞÜNÜLMÜYOR

İkinci el otolardaki düşüşün bifr nedeni de kredi faizlerinin yüksek oluşu. Yüksek mevduat faizleri hem alıcıyı hem de satıcıyı etkiliyor. Yüksek kredi fazileri araç almak isteyenleri zora sokuyor. Vatandaşlar, araç yerine mevduat getirisinden yararlanıyor.

Geçtiğimiz dönemde yatırım aracı olarak görülen otomobiller yüksek mevduat faizleri nedeniyle yatırım aracı olmaktan çıktı. Bu nedenle parasını faizde değerlendirmek isteyenler ilan sitelerine akın etti. 

İLAN SAYISI ARTTI

Nisan ayında popüler araç ilan sitelerinde 750 binin biraz üzerinde olan ilan sayısı bugün 1 milyona yaklaştı. Araöçların sitelerde kalma süresi de arttı. Yılbaşından önce ikinci el araç satışında ortalama süre 15 gün iken, bugün 2 aya kadar çıkmış durumda. 

SIFIR ARAÇ FİYATLARINI GEÇMİŞTİ

İkinci el otomobiller geçtiğimiz yıl sıfır araç fiyatlarını dahi geçmişti. Ancak, alınan önlemler ve yasaklarla ikinci el araç fiyatları, gerilemeye başladı.

Sıfır araç girişinin artması ve kampanyalarla birlikte ise ikinci elde satışlar yeni yılda durma noktasına geldi.  

Buna rağmen fiyatlarda yüksek bir düşüş beklenmiyor. Geçmişte olduğu gibi fahiş şekilde bir artış yaşanmasa da düzenli şekilde aylık yüzde 3 ila 5 oranında artmaya devam ediyor. 

Uzmanlara göre sıfır otomobil pazarındaki düşük fiyatla satılan 2023 model araçlar tükendiğinde, yüksek fiyatlı 2024 modele ulaşamayanlar, ikinci eli daha hareketli hale getirecek. 

İLANDA GELENEKSEL YÖNTEM

İkinci el araç piyasasında yaşanan durgunluk ve ilan sitelerindeki sınırlı gün verilen ilan hakları, araç sahiplerini geleneksel yöntemlere yönlendirdi.

Aracını satmak isteyen birçok kişi, eski yöntem cam ilanları ile alıcı bulmanın yollarını arıyor.

(KAYNAK: NTV)

Editör: EYYUP KAÇAR