Türkiye’nin ilk insanlı uzay yolculuğunu gerçekleştirecek olan Alper Gezeravcı, bu gece Türkiye saatiyle 01.11’de ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılacak. Gezeravcı, Axiom Space’in Ax-3 uçuşunda yer alacak. Ax-3 uçuşu, SpaceX’in Falcon 9 roketi ve Crew Dragon kapsülü ile gerçekleştirilecek.

Gezeravcı, rokette ABD ve İspanya’yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetleri’nden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına İsveçli Marcus Wandt ile birlikte yer alacak. Gezeravcı ve ekibi, 18 Ocak saat 13.15’te ISS’ye kenetlenecek. Gezeravcı, ISS’de 14 gün kalacak ve 13 kritik deney yapacak. Gezeravcı’nın uzay yolculuğu, Türkiye’nin 2021’de ilan ettiği Milli Uzay Programı’nın “ilk insanlı uzay misyonu” hedefine ulaşılmasını sağlayacak.

Gezeravcı’nın uzay yolculuğu, Türkiye’de büyük bir heyecan ve ilgi uyandırdı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve bilim insanlarından oluşan bir heyet, fırlatma törenine katılmak üzere ABD’ye gitti.

Fırlatma töreni, İstanbul ve Ankara’daki meydanlardan da canlı olarak izlenebilecek.

İsveçliler icat etti, tüm dünya kullanıyor. İsveçliler icat etti, tüm dünya kullanıyor.

ALPER GEZERAVCI KİMDİR?

Alper Gezeravcı, Liseyi ise İstanbul’da bitirdi. Gezeravcı, İstanbul Hava Harp Okulu’nda Elektronik Mühendisliği alanında lisans eğitimini tamamladı. Ayrıca ABD’deki Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü’nde yüksek lisans yaptı.

ALPER GEZERAVCI RÜTBESİ

Alper Gezeravcı, Türk Hava Kuvvetlerinde Pilot Albay olarak görev yapmaktadır.

ALPER GEZERAVCI NERELİ?

Alper Gezeravcı, Mersin’in Silifke ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini  Mersin Silifke’de tamamladı.

ALPER GEZERAVCI KAÇ YAŞINDA?

Alper Gezeravcı, 2 Aralık 1979 yılında dünyaya geldi. 

ALPER GEZERAVCI KARİYERİ?

Gezeravcı, Türk Hava Kuvvetleri’nde savaş pilotu olarak görev yaptı. Aralarında F-16’nın da bulunduğu birçok uçakta 15 yıllık uçuş tecrübesine sahip olan Gezeravcı, ayrıca Türk Hava Yolları’nda yedi yıl kaptan pilotluk yaptı.

Gezeravcı, 2021 yılında Axiom Space’in düzenlediği astronot seçimine katıldı ve Türkiye’nin ilk astronotu olmaya hak kazandı. Gezeravcı, uzay yolculuğu öncesinde ABD’de yoğun bir eğitim programına tabi tutuldu.

Editör: Ayşegül Yaşar