Yapılan bir araştırmada, hayvanların insanlardaki korku ve benzeri duygusal durumları kokuyla anladıkları belirtildi.

Hayvanların duyuları ve insanlarla kurdukları etkileşimler her zaman merak konusu olmuştur. Hayvanların insanlardaki duygusal durumlara yönelik nasıl tepki verdiğini belirlemek amacıyla araştırma yapıldı. Araştırmalarda, özellikle atlar ve köpeklerin insanlardaki korkunun kokusunu algılayabilme yeteneğine dair ilginç bulgular ortaya çıktı.

Toprağa gömülü 351 kayıt dışı trafo tespit edildi Toprağa gömülü 351 kayıt dışı trafo tespit edildi

KORKU VE SEVİNCE YÖNELİK FARKLI TEPKİLER

Fransa'daki Tours Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, katılımcılara komedi ve korku filmi izletildikten sonra alınan ter örnekleri, atların bu kokulara farklı tepkiler verdiğini gösterdi. Atlar, sevinç kokularını sadece sol burun delikleriyle algılarken, korku kokularına karşı daha farklı bir tepki veriyorlar.

''Atların artık kokularıyla insanların duygusal durumlarını ayırt edebildiğini biliyoruz. Ancak bu, atların korku kelimesini anladığı anlamına gelmiyor" diyen Tours Üniversitesi'nden Plotine Jardat, araştırmayla insanların terlerinde atların davranışlarında değişikliğe neden olan hangi spesifik bileşikleri üretiklerinin sorusunu doğurduğunu kaydetti.

Bilim insanları, atların bu kokulara nasıl tepki verdiğini anlamak ve duygusal açıdan ne tür etkiler yaratabileceğini incelemek için gelecekte daha fazla çalışma yapılmasının gerektiğini söyledi.

Araştırmada, köpeklerin, mutlu bir insanın kokusunu aldıklarında etkileşimlerini artırırken, korkulu birinden gelen kokulara farklı bir tepki gösterdikleri belirlendi.

Hayvanların insanların duygusal durumlarını koku yoluyla algılayabileceğini ve türler arası duygusal iletişimin mümkün olduğunu gösterdiğini kaydeden araştırmacılar, köpeklerin ve atların, insanlardaki duygusal durumları kokularla ayırt edebilme yeteneklerinin, evcil hayvan sahipleri ve araştırmacılar arasında daha fazla merak uyandırdığını da söyledi.

Bilim insanları, ''Araştırmalar, hayvanların duygusal kokulara nasıl tepki verdiklerini daha ayrıntılı bir şekilde anlamamıza yardımcı olacak ve belki de evcil dostlarımızın duygusal durumlarını daha iyi anlamamıza olanak tanıyacak''  dedi.


 

Editör: EYYUP KAÇAR