Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, kaçak elektrik kullananların Türkiye'nin kesintisiz enerji arzını tehdit ettiğini belirtti.

Arvas, İstanbul'da düzenlenen ''II. Sürdürülebilir Yüzyıl Zirvesi''ndeyaptığı konuşmada, sorumlu oldukları Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta 140 bin çiftçiden yaklaşık 70 bininin tarımsal sulamada elektrikle çalışan motopomp kullandığını söyledi.

TARIMSAL ALANLARDAKİ ELEKTRİK TÜKETİMİ

Havai enerji nakil hatlarının görüntülerini alıp, olası anormallikleri belirleyebilecekleri bir sistem üzerinde çalıştıklarını anlatan Arvas, Atatürk Barajı'nın ürettiği enerjinin 2 katından fazlasının tarım alanlarında tüketildiğine dikkati çekti.

Arvas, bölgede elektrik değil, sulama problemi olduğunu ve elektrikle kuyudan su çekilerek yapılan vahşi sulama yönteminden vazgeçilmesi gerektiğini ifade ederek, ''Bu noktada GAP sulama kanallarının devreye alınması, bölge coğrafyası ve ülke ekonomisi için hayati önem taşıyor'' dedi.

KAÇAK ELEKTRİĞE KARŞI ÖNLEMLER

Kaçak tüketimle baş edebilmek için altyapı yatırımları yaptıklarını ve kaçak kullanımının da etkisiyle gerçekleşen elektrik hatlarındaki aşınmaların, elektrik tüketiminin yoğun yaşandığı sektörlerde elektrik voltaj dalgalanmalarına sebep olabildiğini kaydeden Arvas, ''Devletimiz de sulama kanallarını tamamladığında bölgede gerçekleşen aşırı elektrik tüketiminin normale döneceğine inanıyoruz'' dedi.

Yaşar Arvas, bölgenin elektrik altyapısını güçlendirdiklerini belirten Arvas, GAP kapsamında sulama sorununun çözümesiyle aşırı enerji tüketiminin önüne geçilebileceğini söyledi.

''ENERJİ ARZI TEHDİT EDİLİYOR''

Özellikle tarımsal sulama döneminde hatlara orantısız aşırı yüklenmelerin dağıtım şebekesinin tamamen çökmesine ve uzun süreli kesintiler yaşanmasına neden olduğunu belirten Arvas, bu olumsuzlukların sadece bölgenin değil, ülkenin de kesintisiz enerji arzını tehdit ettiğini vurguladı.

YENİ ÇALIŞMALAR YOLDA

Arvas, pilot çalışmalarla hizmet verdikleri bölgede enerji verimliliği, su israfının önlenmesi ve tarımsal faaliyetlerde modern yöntemlerin uygulanması gibi konularda yeni çalışmalara imza atacaklarını bildiren Arvas, okullardan başlayarak çocuklar özelinde, sahada ve tarımsal alanlarda çiftçilerle farkındalık çalışmaları gerçekleştireceklerini ifade etti.

KAÇAK TRAFOLAR

Bu yıl içerisinde Şanlıurfa'nın Akçakale, Ceylanpınar ve Viranşehir ilçelerinde 2 bin 155 kayıt dışı trafo tespit edildiğini, bu trafoların 265 konutun elektrik ihtiyacını karşılayabileceğini ifade eden Arvas, şunları kaydetti:

Diyarbakır'da, hastanede kadın doktora saldırı Diyarbakır'da, hastanede kadın doktora saldırı

"Elektriği harici olarak ve kaçak kullanan kişiler, ülkemizin kesintisiz enerji arzını tehdit ediyor. Sadece Şanlıurfa'da yapılan kontrollerde, ekiplerimiz asgari 100 bin nüfuslu bir ilçeye yetecek yaklaşık 53 bin 500 kilovolt-amper (kVA) gücünde 351 kayıt dışı elektrik trafosu tespit etti. Kaçak kullanıcıların normalden 9-10 kat fazla enerji tükettiği anlamına geliyor. Bu durum tedarik sürekliliğini maalesef sekteye uğratıyor. Nisan ayı içinde yapılan denetimlerde, tespit edilen kaçak trafoların yalnızca sulama sezonunda çalışsa bile ekonomiye zararının yılda 200 milyon liradan fazla olduğu hesaplandı. Bu milli gelirimiz adına çok büyük kayıp demek.''

KAÇAK ELEKTRİK VE YAPAY ZEKA

Arvas, sistemi yeni teknolojilerle geliştirdiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

''Başta yapay zeka olmak üzere yeni teknolojiler, enerji altyapısını daha verimli, güvenilir ve sürdürülebilir hale getirmede kritik rol oynuyor. Bunlar arasında blockchain, nesnelerin interneti (IoT) ve dijital ikiz teknolojilerini sayabiliriz. Şirketimizde havai hatlarının sürekli kontrolü için dron ve robot karışımı bir ürün için tasarım çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Söz konusu platform, hatta tutunarak ilerlerken havai hattı görüntülerini alarak olası anormallikleri belirleyebilecek.''

(AA)

Editör: EYYUP KAÇAR