Nazmi Kahraman

Çinliler tarafından kehanet için icat edilen cihaz, daha sonra yön bulmak amacıyla kullanılmaya başlandı.

Manyetik pusula ilk olarak M.Ö. 206'da Çin'in Han Hanedanlığı döneminde kehanette bulunmak amacıyla icat edildi. 11. yüzyıla kadar da kehanet aracı olarak kullanılan pusula, Çin Song Hanedanı tarafından seyir ve yön bulmak amacıyla kulanılmaya başlandı. 11. yüzyılda yön için kullanılmaya başlanan pusula daha sonra dünyaya yayıldı.

AVRUPA'DA İLK OLARAK FRANSA'DA SÖZ EDİLMEYE BAŞLANDI

Pusulayi Tutan Kadin

Fransa'da pusuladan ilk olarak 1200'de söz edilmeye başlandı. Bunu, 1207'de İngiltere ve 1213'te İzlanda, 1190 yılında Akdeniz,  1492 yılında tüm Avrupa ve 1727 yılında ise Osmanlı İmparatorluğu izledi. 

Ulaşımda ve arazi incelemesinde, dünya üzerinde yön tespit etmek için kullanılan  pusula cihazları manyetik veya cayroskopik olarak ya da bir yıldıza göre yön belirleme prensipleriyle çalışır. 

En eski pusula türü, Dünya'nın manyetik alanına göre yönleri gösteren manyetik pusuladır. Manyetik pusula, dünyanın manyetik alanının doğrultusunu gözlemlemekte kullanılan kerteriz alıp mevki bulmaya yardım eden mıknatıslkanmış bir iğnedir. Manyetik olmayan bir maddeden yapılmış bir kutu içinde bulunur.

PUSULA ÇEŞİTLERİ

Pusula Sade

Denizde, arazi belirlenmesinde ve yön bulmakta kullanılan bir çok pusula çeşitleri bulunuyor. Bunlardan bazıları şöyle:

"Kerteriz (açıklık) pusula, Asma pusula, Elektromanyetik pusula.
Dümen (Dümenci) pusula,
Filika pusulası, Sıvılı pusula.
Cayroskop pusulası ve Yavru pusula."

Çocuklar Diyarbakır’da Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’ni gezdi Çocuklar Diyarbakır’da Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’ni gezdi

Kaynak. Vıkipedia
 

Editör: Nazmi Kahraman