Kurban Bayramı tatiline sayılı günler kala tatil planları yapılmaya başlandı. Bayram tatiliyle ilgili merak edilen sorular ise gündemdeki yerini koruyor. İdari izin ile uzatılan tatilin süresi, özel sektör ve kamu çalışanlarını ilgilendiren detaylar, bankaların, marketlerin ve hastanelerin bayram süresince açık olup olmayacağı hakkında tüm bilgileri derledik.

KURBAN BAYRAMI TATİLİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

2024 yılında Kurban Bayramı, 16 Haziran Pazar günü başlayacak ve 19 Haziran Çarşamba günü sona erecek. Arefe günü ise 15 Haziran Cumartesi gününe denk geliyor. İşte bayram takvimi:

  • Arefe Günü: 15 Haziran Cumartesi
  • 1. Gün: 16 Haziran Pazar
  • 2. Gün: 17 Haziran Pazartesi
  • 3. Gün: 18 Haziran Salı
  • 4. Gün: 19 Haziran Çarşamba

BAYRAM TATİLİ 9 GÜN MÜ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz Kabine Toplantısı'nda perşembe ve cuma günlerinin de idari izin kapsamına alınarak tatilin 9 güne çıkarıldığını açıkladı. Böylece, 20 Haziran Perşembe ve 21 Haziran Cuma günlerinin de eklenmesiyle tatil, hafta sonlarıyla birlikte toplam 9 gün olacak. Ancak bu idari izin, sadece devlet memurlarını kapsayacak, özel sektör çalışanları için geçerli olmayacak.

İDARİ İZİN KİMLERİ KAPSIYOR?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında çalışan kamu personeli, idari izin süresince tatil yapabilecek. Özel sektör çalışanları ise idari izinden faydalanamayacak. Bu durum, kamu kurumlarında çalışanları sevindirirken, özel sektörde çalışanlar ise normal izin haklarını kullanarak tatillerini planlamak zorunda kalacak.

BAYRAMDA AÇIK VE KAPALI YERLER

Kurban Bayramı tatilinde kamu kurumlarının tamamı kapalı olacak. Memurlar izinli olduğu için kamu bankaları, noterler, kaymakamlıklar, valilikler ve belediyeler hizmet vermeyecek. Özel bankalar ve borsa faaliyetlerine ara verecek. Hastanelerin acil servisleri dışında kalan bölümleri kapalı olacak, eczaneler ise nöbetçi sistemine göre hizmet verecek. Zincir marketler genellikle bayramın ilk günü kapalı olup, diğer günlerde açık olacak.

Editör: Ayşegül Yaşar