Solunum septomlarına yol açan ilk H5N1 vakasının bildirilmesiyle akıllara ''kuş gribi geri mi geldi?'' sorusunu getirdi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) 30 Mayıs'ta bildirdiğine göre, ABD'deki üçüncü insan H5N1 kuş gribi vakası, ülkede solunum semptomlarına neden olan ilk vaka oldu. Bu enfeksiyon, devam eden bir inek salgınıyla ilişkilendirildi ve hastada öksürük gibi solunum semptomları görüldü.

İNEKLERDEN YAYILDIĞI TAHMİN EDİLİYOR

Mart ayında ilk kez fark edilen ve dokuz eyaletteki süt çiftliklerinde görülen H5N1 salgını, ABD'de endişe yarattı. 

H5N1, geçmişte insanları ara sıra enfekte eden, ancak insandan insana geniş çapta yayılmayan bir virüs olarak biliniyor. Bu nadir insan enfeksiyonları bazen ölümcül olabiliyor ve virüsün mutasyonlarla insan popülasyonuna yayılması endişesi var.

Yeni bildirilen üçüncü vaka, Michigan'daki farklı bir çiftlikte çalışan bir kişide görüldü. 

Bu hasta, ABD'de solunum semptomlarıyla ilişkilendirilen ilk insan H5N1 vakası olarak dikkat çekiyor. Kişi, tedavi altına alındı ve semptomları düzeldikçe evde izole ediliyor. CDC'ye göre bu vaka, Amerika Birleşik Devletleri'nde H5 virüsü enfeksiyonu ile ilişkili akut solunum yolu hastalığının tipik semptomlarını bildiren ilk vaka.

H5N1, insanlarda hafif semptomlardan ciddi solunum yolu rahatsızlıklarına kadar geniş bir yelpazede etkiler yapabildiğini kaydeden halk sağlığı uzmanları, şöyle dedi:

''Bu virüs, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi hafif belirtiler ile zatürre ve nöbetler gibi ciddi belirtilere yol açabiliyor. 

Şiddetli enfeksiyonlar ölümcül olabiliyor, ancak mevsimsel grip için mevcut antiviral ilaçlar tedaviye yardımcı olabilir.''

''İNSANLAR ARASINDA YAYILABİLİR''

Gıda denetimi: 8 ton bozuk peynir ve yumurta ele geçirildi Gıda denetimi: 8 ton bozuk peynir ve yumurta ele geçirildi

uzmanlar, ineklerdeki yayılma boyutu göz önüne alındığında, yeni bir insan H5N1 vakasının beklenmedik olmadığını belirterek, ''solunum semptomlarının virüsün insanlar arasında yayılmasını kolaylaştırabileceği endişesi devam ediyor'' dedi.

Bilim insanları, virüsün insanlar arasında yayılma riskini artıracak mutasyonlar geçirip geçirmediğini araştırıyor.

Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR