Çürüyen veya zarar gören dişlerin yerini, laboratuvarda üretilen biyolojik dişlerle değiştirmek artık bilim kurgu olmaktan çıkıyor.
King's College London (KCL) ve Imperial College London (ICL) araştırmacıları, hücrelerin birbiriyle daha etkili iletişim kurarak doğal diş büyümesini desteklemesini sağlayan özel bir hidrojel geliştirdi.
''DOĞAL GİBİ BÜYÜYEN DİŞLER''
KCL Rejeneratif Diş Hekimliği uzmanı Xuechen Zhang, ''Laboratuvarda yetiştirilen dişler, gerçek dişler gibi çene kemiğine entegre olur. Dolgulardan veya implantlardan daha güçlü, daha uzun ömürlü ve reddedilme riskinden uzak bir çözüm sunar'' dedi.
Bu teknolojinin temel amacının, dişlerin ciltteki bir yara gibi kendilerini onarabilmesi olduğunu belirten araştırmacılar, ''önceki çalışmalarda tüm biyokimyasal sinyallerin bir anda verilmesi başarısız sonuçlar doğurmuşken, yeni hidrojel bu sinyalleri doğal bir süreç gibi zaman içinde yavaşça yayıyor. Böylece vücudun kendi diş yenilenme süreci taklit edilmiş oluyor'' dedi.
SIRADAKİ HEDEF: AĞIZ İÇİNDE DİŞ BÜYÜTMEK
Araştırmacılar, bir sonraki büyük adımın, laboratuvar ortamında değil de doğrudan ağız içinde sağlıklı diş gelişimini sağlamak olduğunu belirterek, hücre nakli ya da tam anlamıyla laboratuvarda büyütülen dişlerin implantasyonu gibi farklı yöntemlerin değerlendirildiğini söyledi.
''İnsanlar henüz dişlerini kendiliğinden yenileyebilen köpekbalıkları ya da bazı sürüngenler kadar şanslı değil. Ancak bilim, her geçen gün bu hedefe bir adım daha yaklaşıyor'' diyen araştırmacılar, ayrıca eksik dişlerle mücadelede bir diğer umut verici yöntemin de, anodonti (doğuştan diş eksikliği) tedavisi için geliştirilen antikor terapileri olduğunu ifade etti.
Bilim insanları, bu tedavilerin on yıl bitmeden klinik kullanımda olabileceğini bildirdi.
KCL'den rejeneratif diş hekimliği uzmanı Ana Angelova Volponi, ''Bu tür yenilikçi tekniklerin, diş bakımında devrim yaratma ve sürdürülebilir, etkili çözümler sunma potansiyeli var'' dedi.