Irak'ın Basra kenti yakınlarında, 9 kilometreye kadar uzanan binlerce yıllık sulama kanalı tespit edildi.
Fırat Nehri'nden su taşıyan bu karmaşık sistem, Eridu bölgesindeki eski çiftliklerin tarımını mümkün kılıyordu.
Bu kanalların, 8.000 ila 2.000 yıl öncesine dayanan Mezopotamya uygarlığının tarım tekniklerine ışık tuttuğunu belirten araştırmacılar, uydu görüntüleri ve drone teknolojisi kullanarak 200'den fazla ana kanal ve 4.000'den fazla küçük kanalın haritasını çıkardı.
Kanallarla bağlantılı 700'den fazla eski çiftlik alanının da belirlendiğini belirten araştırmacılar, şöyle dedi:
''Bu keşif, Mezopotamya'nın ilk çiftçilerinin ne kadar gelişmiş bir sulama sistemine sahip olduğunu gösteriyor. Fırat Nehri'nin zamanla yatak değiştirmesi, bu bölgenin kurumasına ve dolayısıyla arkeolojik yapının korunmasına olanak sağladı.
Bu sayede, binlerce yıllık sulama kanalları günümüze kadar bozulmadan ulaştı.
Mezopotamya, Dicle ve Fırat nehirleri sayesinde tarım için çok elverişli topraklara sahipti ve bu kanallar, bölgenin tarımsal zenginliğinin temelini oluşturuyordu.
Bu kanallar M.Ö 2000 ile M.Ö 540 yılları arasında Mezopotamya medeniyetinin kalbinde yer alan Antik Babil ve M.Ö 5.400 civarında Basra Körfezi'ne daha yakın kurulan daha da eski Eridu şehrinin tarımına büyük katkı sağlamıştır.
Bu önemli keşif, antik Mezopotamya uygarlığının mühendislik ve tarım alanındaki başarılarına yeni bir boyut kazandırıyor.''