Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın (DTSO) paydaşlarıyla faaliyete koyduğu Gastro İnovasyon Merkezi kadınlara gelir kapısı oldu.
Profesyonel aşçılar eşliğinde 450 saatlik eğitim alan kursiyerler, ortalama 4 bin 500 civarında ürünün gen kaynağına ev sahipliği yapan Mezopotamya’nın lezzetlerini geleceğe taşıyıp iş hayatına adım atacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle kurulan Mezopotamya Gastro Diyarı markasının tüm dünyaya tanıtılması hedefleniyor. Bu çerçevede oluşturulan Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi, yöresel yemek üretimi, sunumu, satış noktası, tadım ve deneyim alanlarıyla geleceğin aşçılarını yetiştiriyor.
Merkez bünyesinde Birleşmiş Milletler ve Sabancı Vakfı iş birliğinde yürütülen "Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi" çerçevesinde eğitimlere devam ediliyor. 18-30 yaş aralığındaki 30 kursiyer, haftanın 5 günü günde 8 saat eğitim alıyor. Toplamda 450 saat eğitiml alan kursiyerlere, aşçı yardımcılığı belgesi veriliyor. Kursiyerler, hem yörenin yemeklerini öğreniyor, hem de nitelikli çalışan sıfatıyla istihdama katılıyor.
Merkezin amacı ve işleyişini anlatan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, 1870 yılında yapılan binada o zamanda meslek eğitimi verildiğini, bir dönem Ticaret Odası hizmet binası olarak kullandıktan sonra Teknoloji Sanayi Bakanlığından aldıkları destek ile yine aslına uygun bir şekilde Gastro İnavasyon Merkezine çevirdiklerini söyledi.
Kaya, Gastro İnovasyon Merkezi'nde Diyarbakır’ın, Mezopotamya’nın gastronomi ile ilgili akla gelebilecek bütün çalışmalarını yapacaklarını belirtti.
Kaya, şöyle dedi:
“Bölgede gastronomiye dair bir yol haritası oluşturacağız. Bazı ürünlerimizin hikayelerini, peynirimizin, kadayıfımızın hikayelerini burada oluşturacağız. DTSO olarak son 3 yıl içerisinde 50 ürünümüzün coğrafi işaretini aldık. Bu coğrafi işaretli ürünleri burada hem yapıp, hem de isteyen insanların burada gelip yemelerini sağlayacağız. Hem de isteyenler burada eğitim alabilecek. Biz, sadece coğrafi işaretleri alıp duvara asmakla değil, aynı zaman da o coğrafi işaretlerin hem evlerde hem de ticari işletmelerde yapılmasını sağlayacak bir yöntem oluşturuyoruz.”
Üç aşamalı bir çalışma yaptıklarını anlatan Kaya, "Aynı zamanda bu topraklarda oluşan endemik ürünlerin yaşamasını sağlamak istiyoruz. Endemik ürünlerin toplanmasından kesilmesine kadar, nasıl toplanacağıyla ilgili eğitimler verilecek kırsal kesimde. Bunların yemeğe dönüştürülmesi konusunda geçmişten gelen bir kültürümüz var. Gelecek nesillere aktarmak ve yaşamasını sağlamak. Bu çalışmalarla kültürümüzü yaşatacağız, kırsala destek olacağız. Ayrıca ticari işletmelerimizin, kentimizin turizmden kentimizin daha fazla pay almasını sağlayacak yöntemler hayata geçireceğiz. Mezopotamya, ortalama 4 bin, 4 bin 500 civarında ürünün gen kaynağıdır.” şeklinde konuştu.
DTSO Başkanı Kaya, eğitim verdikleri kişilerin iş bulmalarına da yardımcı olduklarını sözlerine ekledi.