Milyonlarca kişinin emeklilik sürecini etkileyebilecek önemli bir teklif Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuldu. Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara tarafından hazırlanan kanun teklifinde, lise ve üniversite döneminde yapılan stajların ve çıraklık sürelerinin emeklilik başlangıç tarihi olarak kabul edilmesi talep ediliyor.
STAJ VE ÇIRAKLIK SÜRELERİ
Mevcut uygulamaya göre, staj ve çıraklık dönemlerinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) emeklilik primleri yatırılmadığı için bu süreler sigorta başlangıcı olarak kabul edilmiyor. Bu durum, özellikle lise çağında staj yapan yüzbinlerce kişinin emeklilik yaşını ileriye taşıyor.
Teklifte yer alan gerekçeye göre, stajyer ve çırakların fiilen çalışarak iş gücüne katkı sunduğu ancak buna rağmen emeklilik haklarından mahrum kaldığı vurgulanıyor. Yapılmak istenen düzenleme ile bu kişilerin emeklilikte mağduriyet yaşamalarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
TEKLİFİN AYRINTILARI BELLİ OLDU
Sunulan kanun teklifinde, "Mesleki Eğitim Kanunu" kapsamında aday çırak, çırak, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim ve yükseköğrenim sırasında staja tabi tutulan öğrencilerin, bu sürelerini borçlanma yoluyla sigorta başlangıcına dahil etmeleri hedefleniyor.
Ayrıca, kamu kurumları tarafından desteklenen projelerde görev alan bursiyerler ve Yükseköğretim Kanunu’na tabi olarak kısmi zamanlı çalışan öğrenciler de düzenleme kapsamına alındı.
Düzenleme uyarınca, teklifin yasalaşması ve yürürlüğe girmesi halinde, geçmişte çıraklık veya staj yapmış kişiler üç ay içinde başvuru yaparak bu süreleri borçlanabilecek. Borçlandırılan gün sayısı, sigorta başlangıcından önceye aitse sigortalılık tarihi geriye çekilecek. Eğer borçlanma sigorta başlangıcından sonraki dönem için yapılırsa, bu süreler sigortalılık süresine eklenecek.
YENİ DÖNEM Mİ BAŞLIYOR?
Teklifin yasalaşması halinde, özellikle 1990’lı ve 2000’li yıllarda staj yapmış milyonlarca kişi için emeklilik tarihi öne çekilebilecek. Düzenlemenin hayata geçmesi, EYT kapsamı dışında kalan ancak staj nedeniyle emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar için de yeni bir umut olacak.
TBMM’ye sunulan teklifin komisyondan geçip geçmeyeceği ve Genel Kurul’da nasıl karşılanacağı ise önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.