Bilim insanları, Enceladus'un yüzeyinden fışkıran buhar bulutlarında, yaşamın habercisi olabilecek bir molekül tespit etti.

Bilim insanları, Satürn'ün uydusu Enceladus'un buzlu çekirdeğinden kaçan gaz ve buhar bulutlarında karmaşık moleküller keşfetti.

Enceladus'un buzlu dış kabuğunun altında yaşamın habercisi olabilecek bir molekül tespit ettiklerini belirten bilim insanlarından Harvard Üniversitesi'nde biyofizik araştırmacısı Jonah Peter, New York Times ile yaptığı röportajda, "Yaşamın kökeni hakkındaki çoğu teorinin başlangıç noktası. Bir nevi prebiyotik kimyanın İsviçre çakısı'' dedi.

Livesience.com'da yer alan haberde, NASA'nın Cassini sondasının güney kutbuna yakın kriyovolkanlardan püsküren gaz jetlerinin ve buzlu kristallerin tespit edildiği 2005 yılından bu yana astrobiyologların incelemelerini sürdürdüğü kaydedildi.

Enceladus'un jeolojik olarak aktif olabileceğini ve donmuş dış yüzeyinin altında geniş, tuzlu bir okyanusun yattığını gösteriyor. 

Cassini'nin çoklu uçuşlarından elde edilen verilerin önceki analizi, bu spreyin yeraltı denizinde meydana gelen karmaşık kimyasal aktiviteye işaret eden metan gibi organik moleküllerle dolu olduğunu ortaya koyduğu bildirildi.

Peter, ''Cassini misyonundan elde edilen sonuçlar, Enceladus'un okyanusunda organik kimyasal reaksiyonlara neden olan bir şeyin olduğunu ve daha önce düşünülenden daha fazla enerji açığa çıkarabileceğini doğruluyor. Hidrojen siyanüre ek olarak, önemli bir enerji girdisi olmadan sentezlenmesi mümkün olmayan oksitlenmiş organik moleküllerden oluşan bir kokteyl tespit ettiler'' dedi.

NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'nda astrobiyolog  Kevin Hand de, ''Metanojenez, enerji açısından küçük bir saat pili gibiyse, sonuçlarımız Enceladus okyanusunun, mevcut olabilecek herhangi bir yaşama büyük miktarda enerji sağlayabilen bir araba aküsüne daha benzer bir şey sunabileceğini gösteriyor'' dedi.

(Bülten)
 

Kaynak: Bülten