NASA tarafından, ayda havaya uçan bir robot tren inşa edilmesinin planlandığı bildirildi.

''Bilim kurgu benzeri" projeler geliştirmeyi amaçlayan NASA'nın Yenilikçi Gelişmiş Konseptler programının bir parçası olafrak ayda bir tren yolu inşa etmeyi planladığı bildirildi.

''Bir Yolda Esnek Havaya Yükselme'' (FLOAT) adı verilen proje, gelecekteki uzay araştırmaları için ''bilim kurgu benzeri'' projeler geliştirmeyi amaçlayan NASA'nın Yenilikçi Gelişmiş Konseptler programının (NIAC) ikinci aşamasına taşındı.

FLOAT projesinin, 2030'lu yıllarda malzemelerin ay yüzeyinde taşınmasıyla sonuçlanacağı belirtildi.

NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'nda robotik mühendisi olan proje lideri Ethan Schaler, NASA blog yazısında; ''Ay'da güvenilir, otonom ve verimli yük taşımacılığı sağlayacak ilk ay demiryolu sistemini inşa etmek istiyoruz. Dayanıklı, uzun ömürlü bir robotik taşıma sistemi, 2030'larda sürdürülebilir bir ay üssünün günlük operasyonları için kritik öneme sahip olacak'' dedi.

UÇAN MANYETİK ROBOTLAR

NASA'nın ilk tasarımına göre FLOAT, ay yüzeyindeki tozdan kaynaklanan aşınmayı azaltmak için üç katmanlı bir film yolu üzerinde uçan manyetik robotlardan oluşacak. 

Arabalar bu robotlara monte edilecek ve yaklaşık 1,61 km/saat hızla hareket edecek. NASA'nın gelecekteki ay üssüne günde yaklaşık 100 ton (90 metrik ton) malzeme taşıyabilecekler.

NASA, ajansın Artemis misyonunun bir parçası olarak 2026'da astronotları aya geri göndermeyi planlıyor ve gelecekteki uzay araştırmalarına yardımcı olmak için kalıcı bir ay üssü kurmayı hedefliyor.

Ayın uzak tarafını neden göremiyoruz? Ayın uzak tarafını neden göremiyoruz?

KAYNAK: livesience


 

Editör: EYYUP KAÇAR