NASA, uzayda mahsur kalan astronotların geri dönüşünü bir kez daha erteledi.

NASA, Boeing’in sorunlarla boğuşan Starliner uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) dönüşünü bir kez daha erteledi. 

Ajans yetkilileri, astronot Butch Wilmore ve Sunita Williams’ı güvenli bir şekilde Dünya’ya geri getirme kararı konusunda büyük bir tartışmanın ortasında olduklarını açıkladı.

MÜRETTABATLARLA İLGİLİ HAYATİ KARAR

Başlangıçta sadece 8 gün sürmesi planlanan bu görev, Starliner’ın Haziran ayında ISS’ye giderken yaşadığı teknik sorunlar nedeniyle iki aydan fazla gecikti. Şimdi ise NASA, astronotların Starliner ile mi yoksa alternatif bir yöntemle mi geri döneceği konusunda bir karar vermek zorunda.

''SON DERECE STRESLİ DURUM YATARATABİLİR''

Geleceğin enerji sistemlerine göz kırpan keşif Geleceğin enerji sistemlerine göz kırpan keşif

NASA’nın Uzay Operasyonları Görev Müdürlüğü’nün yardımcı yöneticisi Ken Bowersox, düzenlediği basın toplantısında, ''Starliner’ın dönüşünde mürettebatın gemide olup olmayacağına karar vermek oldukça büyük bir tartışma. Bu önemli kararın, önümüzdeki hafta yapılacak uçuş hazırlığı incelemesinin ardından netleşmesini bekliyoruz'' dedi.

Starliner’ın yaşadığı sorunlar arasında beş helyum sızıntısı ve tepki kontrol sistemi iticilerindeki arızalar yer alıyor. 

NASA’nın Ticari Mürettebat Programı yöneticisi Steve Stich ''En kötü senaryo, helyum sızıntıları ve RCS iticileri arasında entegre bir arıza mekanizması olur'' diyerek, bu tür bir arızanın kontrol edilemeyen ve son derece stresli bir durum yaratabileceğini vurguladı.

''8 AY DAHA UZAYABİLİR''

NASA, eğer Starliner güvenli bulunmazsa, astronotları SpaceX Dragon kapsülü ile geri getirmeyi planlıyor. Bu durumda, Wilmore ve Williams, ISS’de yaklaşık 8 ay daha geçirecek ve Şubat 2025’te SpaceX Crew-9 göreviyle Dünya’ya dönecekler.

NASA, her şeye rağmen astronotların ISS’de güvende ve rahat olduklarını belirtirken, NASA’nın baş astronotu Joe Acaba, ''Bu görev bir test uçuşuydu... Bu görevin mükemmel olmayabileceğini biliyorlardı'' dedi.

Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR