Ayşegül Yaşar

Doğu ve Güneydoğu'da belli bir jenerasyon hangi tarihte doğduklarını bilmiyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan çok sayıda kişinin doğum günü, 1 Ocak olarak nüfus kayıtlarına geçirilmiş. Özellikle 1950-1970 yıllarında, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde dünyaya gelen çok sayıda çocuğun nüfusa kaydının geç yapılması nedeniyle gerçek doğum günleri hatırlanmadığı için Nüfus Müdürlüğü'nde personelin iradesi ile doğum tarihleri 1 Ocak olarak yazılmış. 

BÖLGEYE ÖZGÜ BİR DURUM

O Jenerasyon Doğdukları Tarihi Bilmiyor1

Doğu ve Güneydoğu'da 1950'li, 70'li yıllarda doğanlar için uygulanan ve Kürtlerde daha çok yaygın olan bu durumun pek çok nedeni bulunuyor. 

O dönemde Kürtler arasında okur-yazarlık oranının düşük olması ve  çoğunun Türkçe konuşmaması, Kürtçe'nin de yasak olması nedeniyle  Kürtlerin kendilerini düzgün ifade edememesinden kaynaklandığı kaydediliyor.

Çocuğun ne zaman dünyaya geldiğinin ifade edilememesi, tam olarak anlatılmaması nedeniyle Kürt'lerin doğum tarihleri 1 Ocak olarak kayıtlara geçirildi.

Türkiye’de, özellikle Kürtler arasında 1 Ocak doğumluların sayısı oldukça fazla. Kayıtlar düzgün bir şekilde tutulmadığı ve doğumlar, evlerde ebe nineler tarafından yaptırıldığı için birçok kişi doğum gününü 1 Ocak’ta kutluyor. 

Kürtlerin ortak sorunu haline gelen doğum kayıtları son yıllarda düzgün yapılmaya başlandı. Doğumların çoğu hastanelerde yapıldığı için artık Kürt çocuklarının doğum tarihleri saatine kadar doğru yazılıyor.

Editör: EYYUP KAÇAR