Son günlerde Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni hamlesi, öğretmen adaylarının dikkatini çekti. Pedagojik formasyon eğitimi, artık öğretmenlik mesleğine adım atmak isteyenler için vazgeçilmez bir adım haline geldi. pedagojik formasyonun gündme olmasının ardından arama motorlarında ne olduğu nasıl alındığı sorgulanmaya başlandı. Peki, pedagojik formasyon nedir, nasıl alınır? Öğretmen adayları için kritik bir konu haline gelen pedagojik formasyon, meslek yolculuğunda neleri içeriyor?

Pedagojik formasyon eğitimi, öğretmenlik mesleğine kaynaklık eden lisans programı mezunlarına uzun zamandır verilmekte olan pedagoji ile ilgili kazanımları içeren bir sertifika programıdır.

YKS'de 30 dakika ek süre verildi YKS'de 30 dakika ek süre verildi

Pedagojik formasyon eğitimi, öğretmenlik için ön şart olmakla birlikte adayların mesleğe atanabilmeleri için alan bilgisi, eğitim bilimleri, genel kültür ve genel yetenek alanlarını içeren Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın (KPSS) ilgili puan türünde, alan için belirlenen puana sahip olmaları ve aday öğretmenlik sürecini başarıyla tamamlamaları gerekmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapacağı sınavlarla pedagojik formasyon programını başarıyla tamamlayanlar öğretmenlik mesleğine atanabilirler. Pedagojik formasyon müfredatını tamamladıktan sonra bireyler ilgili alanlarda eğitmen olabilirler.

PEDAGOJİK FORMASYON NASIL ALINIR?

Üniversitelerin ilgili bölümleri pedagojik formasyon eğitimi vermektedir. Ancak belli üniversiteler bu eğitimi verdiği için başvuru tarihleri ve sürecinin takip edilmesi gerekmektedir. Ayrıca formasyon almak isteyenlerin başvurular için istenilen belgelerin de tamamlamaları gerekmektedir.

Editör: Ayşegül Yaşar