Bilim insanları, 15 bin DVD'yi aşan depolamaya sahip yeni 'Petabit' ölçekli optik diski geliştirdi.

Bilim dünyası heyecan verici bir gelişmeye daha imza attı. Bilim insanları, AIE-DDPR adı verilen bir malzeme sayesinde bilgi depolama kapasitesini inanılmaz seviyelere taşıyan yeni bir optik disk geliştirdi. Bu disk, 125 terabayt veri depolama kapasitesiyle, yaklaşık 15.000 DVD'yi aşan kapasiteye sahip.

AIE-DDPR adı verilen bu yeni malzeme, yüksek depolama yoğunluğuyla (belirli bir alandaki depolama miktarı) öne çıkıyor ve tipik HDD'lerden çok daha fazla bilgi depolayabildikleri belirtilerek optik disklerin dayanıklılıkları ve düşük maliyetleri nedeniyle tercih edilir olacağı bildirildi.

Nano ölçekte yazma ve okuma için kullanılan HPS kimyasalı ve AIEgens adı verilen yeni bir malzeme kullanılarak diskin geliştirildiğini ifade eden araştırmacılar, geliştirilen optik diskle ilgili şunları söyledi:

''Çok katmanlı nano ölçekte yazma ve okuma yöntemini kullanarak 1 mikrometrelik bir mesafede 100 katman veriyi depolayabildiler. Depolama kapasitesi, disk üzerinde her iki tarafta da bilgi depolanarak genişletildi.

Tek bir AIE-DDPR diski, 5.000 Blu-ray disk kapasitesinden fazla olan 1 petabitten fazla veri depolayabiliyor. Ancak, ticari olarak uygulanabilir olabilmesi için yazma hızının ve enerji verimliliğinin iyileştirilmesi gerekiyor.'' 

''DAHA AZ YER KAPLAYACAKLAR''

Havalandırma tüneli kazılırken bulundu Havalandırma tüneli kazılırken bulundu

optik disklerin verimliliğinin artırılmasına yönelik daha hassas bir lazer ışını kullanarak bu zorluğun da üstesinden gelinmesinin hedeflendiğimni kaydeden araştırmacılar, şöyle devam etti:

''Anlık mesajlardan video akışına kadar her gün üretilen artan veri miktarını düşündüğümüzde, AIE-DDPR optik disklerin veri depolama alanında devrim yaratma potansiyeline sahip olduğunu söyleyebiliriz. Optik diskler, daha az yer kaplama ve ekonomik olma avantajlarıyla mevcut depolama yöntemlerini geride bırakabilir.

Editör: EYYUP KAÇAR